Геннадій Бобов допоміг Шполянській районній бібліотеці для дітей

Геннадій Бобов допоміг Шполянській районній бібліотеці для дітей

Бібліотечна справа на Шполянщині має довгу історію. Її витоки сягають другої половини XIX ст. У 1877 році в місті Шпола відкрили двокласне народне училище, влаштоване власниками помістя й утримуване ними. На 1 січня 1882 року бібліотека училища нараховувала 220 томів. У 1926 році у Шполі було 5 бібліотек із книжковим фондом 7482 книги. Напередодні Другої світової війни працювало
11 книго­збірень на підприємствах, в установах і клубах. Їхній книжковий фонд становив 56 тисяч томів.
У селах із 20-х років почали відкривати хати-читальні, що були прообразом сучасної сільської бібліотеки. У цілому книжковий фонд району в період окупації було знищено, приміщення бібліотек зруйновано.

Сучасні діти знають про війну з нацистами лише зі сторінок підручників, а діти війни, шполянки Ніна Іванівна Винар та Раїса Іванівна Рожанська, рятували книги під дулом автоматів. Коли німці увійшли у Шполу, з бібліотеки зробили комендатуру. Дівчатка побачили, що книжки розкидані на снігу й кинулися їх збирати, а тут як вискочить німець з автоматом і кричить: «Хайль!». То діти замість того, щоб тікати, попадали на книги. А потім зібрали їх у клунок і заховали.
Статус районної бібліотека отримала в 1944 році. Мала відділи обслуговування дорослих та дітей. Книжковий фонд становив 5 тис. примірників книг. Обслуговувала бібліотека 400 читачів. Першим завідувачем районної бібліотеки була Олександра Іванівна Туманова, яка працювала на цій посаді понад 30 років. А згодом у місті відкрили бібліотеку для дітей із книжковим фондом у 3 тис. примірників. Завідувачем тоді призначили Ганну Петрівну Фесько.

Головними завданнями діяльності Шполянської районної бібліотеки є забезпечення вільного доступу молодших читачів до інформаційних ресурсів, підтримка та розвиток їхнього читання. В останні роки бібліотека спрямовує свою діяльність на національно-патріотичне виховання підростаючого покоління, розширення бібліотечних та інформаційних послуг із забезпеченням духовного, інтелектуального, навчального, творчого й естетичного формування особистості дитини.
Сьогодні районна бібліотека для дітей обслуговує 2710 читачів. Бере активну участь у всеукраїнських, обласних конкурсах та реалізовує власні творчі проекти і програми щодо підтримки й активізації дитячого читання. Тут цікаво й захоплююче проходять всеукраїнські тижні дитячого читання, Всеукраїнський конкурс «Найкращий читач року», Всеукраїнський конкурс дитячої творчості «Мрії про Україну: дитячий погляд». Учні міської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 неодноразово ставали учасниками і переможцями обласних етапів Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Дитячі історії про головне» та Всеукраїнського сімейного конкурсу «Книга пам’яті мого роду». Роботи Артема Бездітка та Андрія Максименка брали участь у завершальних етапах конкурсів у Києві, де були нагороджені почесними грамотами.

Море позитиву отримали всі, хто завітав на бенефіс читача Мар’яни Пелипенко, учениці 4 класу Шполянської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 – ліцею, яка прочитала найбільше книг у бібліотеці. Ця талановита дівчинка – активна учасниця й переможниця різноманітних конкурсів та олімпіад, художниця. Вона захоплено і не по-дитячому професійно презентувала сучасні дитячі видання та книги улюблених авторів.
Активно популяризується книгозбірнею і творчість наших земляків. Відбуваються зустрічі з цікавими і героїчними людьми, учасниками АТО й волонтерами. Було організовано проект «Поети Шполянщини – дітям». Юні шанувальники поезії мали змогу долучитися до творчості та поспілкуватися з Л. С. Денисенко, О. П. Діхтяренком, Л. М. Грушник, Я. С. Гриньків, Л. К. Фартушньою, С. П. Мошенським, В. П. Коливай та І. І. Коливаєм. У планах зустрічі з В. М. Подорогою, О. В. Темненко, З. О. Ложковою, С. М. Ткаченком, Г. І. Таранухою. До 105 річниці Великого Українця, відомого скульптора, лауреата Державної премії ім. Т.Шевченка, графіка, етнографа, пристрасного збирача творів народного мистецтва Івана Гончара працівники бібліотеки організували учням школи-інтернату екскурсію в село Лип’янка, на батьківщину знаменитого земляка.

Багато ідей та планів ще попереду, адже потрібно задовольняти всі запити юних читачів і керівників дитячого читання, а для цього необхідно поповнити фонд книгами, періодичними й електронними виданнями, аудіовізуальними матеріалами. Є велике бажання проводити креативні, інноваційні, захопливі заходи, запроваджувати нові форми й методи роботи для допитливих, непосидючих, найкращих читачів – дітей. Наразі цього не можливо досягти без наявності сучасної мультимедійної та комп’ютерної техніки. Тому колектив районної дитячої бібліотеки звернувся з проханням про підтримку до народного депутата України Геннадія Борисовича Бобова, адже нам добре відомо про його постійну допомогу соціальним закладам. Наше прохання не залишилося поза увагою також, і ми отримали цінний подарунок – сучасний ноутбук. Відтепер це дозволить нам підвищити рівень проведення масових заходів, вікторин, презентацій, відеооглядів, віртуальних мандрівок, використовувати можливості мережі Інтернет, брати участь у всеукраїнських та обласних конкурсах, які потребують використання різноманітних комп’ютерних програм. Читачі також зможуть отримати нову послугу – віртуальні довідки. З’являються можливості розширити й урізноманітнити дозвілля дітей в ігровій кімнаті, яку маємо відкрити в цьому році. Бібліотекарям сільських філіалів матимемо змогу надавати методичні рекомендації щодо роботи, готувати сценарії та відеоматеріали. Таким чином, колектив Шполянської дитячої бібліотеки, завдячуючи розумінню і підтримці народного депутата України Геннадія Борисовича Бобова, отримав кращі можливості для якісного обслуговування наших найменших читачів. Працівники бібліотеки щиро вдячні Геннадію Борисовичу за допомогу у створенні нових можливостей для роботи закладу і зичать йому успіхів у його багатогранній депутатській діяльності.

Валентина Петрівна Іванкіна, заступник директора Шполянської ЦБС по роботі з дітьми

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x