Понад 9 500 черкащан хворіють на рак

Понад 9 500 черкащан хворіють на рак

4 лютого – Всесвітній день боротьби з раком. Цей Всесвітній захід проводиться під егідою Міжнародного протиракового союзу. Основна мета цього дня в усьому світі – це ще раз звернути увагу людей на рак, як одне із найстрашніших захворювань людства. Тільки обізнаністю людей про це захворювання, причини його виникнення, методи запобігання та лікування можна досягти хороших результатів в боротьбі з цим недугом.

Статистика свідчить: за останні 100 років за рівнем захворюваності і смертності онкопатологія перемістилася з десятого місця на друге, трохи поступаючись лише хворобам серцево-судинної системи.
Захворюваність на рак зростає в усьому світі, порівняно з 1950-м роком вона зросла більш ніж на 50%, при цьому рак легень і товстої кишки в чоловіків — на 65%.
Щорічно в світі від онкозахворювань помирає 837 тис. чол. і реєструється близько 4 млн. нових випадків захворювання.
В Україні щорічно виявляється понад 160 тис. нових випадків злоякісних новоутворень, більше 80 тис. чол. помирає від раку, причому 35% померлих — особи працездатного віку. Україна посідає друге місце за темпами поширення раку в Європі. За останні 5 років (з 2010 по 2014 рр.) рівень захворюваності на рак у нашій країні зріс із 341,5 до 355,5 вип. на 100 тис. населення.

У м. Черкаси станом на 01.01.2017 року в медичних закладах на диспансерному обліку знаходиться 9590 онкологічних хворих (2015р. – 9137). Захворюваність на 10 тисяч населення – 38,36 (2015 р. – 37,25). Зросла смертність від злоякісних новоутворень: в 2016 р. померло – 545 осіб, в 2015 – 518. Провідними в структурі онкологічної захворюваності залишаються рак молочної залози, рак шкіри, легень, шлунка, які складають найбільшу питому вагу у візуальній занедбаності. Про це «Нова Доба» дізналася в КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я».

Найбільше занепокоєння визиває той факт, що рак вражає людей більш молодого віку. Існує більш ніж 100 видів раку. Більш ніж 70% всіх випадків захворювань на рак фіксуються у країнах з низьким або середнім рівнем доходів.
Основні фактори ризику раку:
– куріння: 60% – випадків раку, спричинених споживанням тютюну,
– надлишкова вага, фізична інертність;
– споживання алкоголю,
– інфекція папілома вірусу людини, яка передається статевим шляхом,
– вплив канцерогенів на робочому місці.

При ранній діагностиці та відповідному лікуванні третина ракових захворювань успішно виліковується. 30% всіх захворювань на рак можна попередити за умов утримання від паління тютюну, помірного вживання алкоголю, дотримання здорового харчування, занять спортом та профілактиці інфекцій, що зумовлюють рак.
Вакцинація від вірусу папіломи людини (ВПЛ) дівчаток-підлітків старше 12 років до початку статевого життя є фактично єдиним засобом попередження онкологічного захворювання – раку шийки матки.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x