Як вибрати дитині вдале ім’я

Як вибрати дитині вдале ім’я

Вибір імені для майбутньої дитини часто стає причиною домашніх війн. Придумати новонародженому відповідне ім’я набагато складніше, ніж вибрати ліжечко, коляску чи одяг. В ухваленні цього рішення, зазвичай, хочуть взяти участь і близькі, і далекі родичі. Це саме той випадок, коли кожен хоче зробити якнайкраще, а виходить – як завжди. Щоб не помилитися із вибором і уникнути зайвих конфліктів та образ, радимо підійти до цієї справи серйозно і, як-то кажуть, по-науковому.

Перш ніж розпочинати роздуми над тим, яке ім’я матиме дитина, чітко визначте для себе, що лише протягом короткого часу дитина буде певною мірою схожа на живу іграшку. Вже через кілька років вона почне ставати повноцінною особистістю, якій доведеться усе життя пожинати плоди ваших нинішніх роздумів і міркувань. Тому відразу відхиліть думку про те, щоб назвати людину, яка в майбутньому може стати відомим бізнесменом або політиком, іменем героїні вашої улюбленої мильної опери або голлівудського блокбастера.
Насамперед, перевірте сполучуваність імені та прізвища. Якщо ім’я закінчується на ту ж голосну, з якої починається прізвище, це може викликати проблеми при вимові. Крім того, довгі прізвища краще поєднуються із короткими іменами.

Не варто вибирати дуже популярне ім’я. Інакше дитина буде постійно змушена озиратися – чи не її це гукнули, зробили зауваження, викликали до дошки тощо. Крім того, мине кілька десятиліть і за ім’ям вашої дитини можна буде «вирахувати» приблизну дату її народження. Дівчаткам це може і не сподобатися.
Зважте всі «за» і «проти» перед тим, як назвати дитину на честь родича, навіть якщо цей родич ви самі. По-перше, подумайте, як буде малюкові з «несучасним» ім’ям серед однолітків, які отримали модні імена, якщо ви хочете назвати його на честь прадідуся або прабабусі. По-друге, якщо батька і сина (чи маму і доньку) однаково звати, то додавання приставки «молодший(а)» не минуче, щоб остаточно не заплутатися. Такій дитині буде складніше дорослішати, адже їй щодня по кілька разів повторюють «Ти молодший!».

Важливо, щоб дитина відчувала себе затишно, коли її будуть називати на ім\’я. Адже часто дітей з незвичайними іменами висміюють у школі, садочку, гуртках, куди дитина може ходити. Задумайтеся про те, щоб в імені було милозвучне і зменшувальне ім’я. Діти часто знаходять співзвучні з іменем слова і можуть застосовувати їх один одному. Останнім часом батьки все частіше обирають рідкісні імена. Пов’язано це з тим, що такі імена красиво звучать і тішать слух батькам. Наприклад, такі імена, як Серпень, Аскольд, Веніамін, Єлизар, Тимофій, Спартак. Але варто задуматися над тим, щоб рідкісне ім’я не стало (яким-небудь чином) причиною насмішок із боку однолітків у школі. Бо «краса» імені може стати для дитини психологічною травмою через насмішки.
Рано чи пізно дитину почне цікавити питання про те, що означає її ім’я. Так що краще заздалегідь поцікавтеся, що ховається за звучними іменами, деякі їх тлумачення не дуже добрі.
І наостанок. Яке б ім’я ви не вибрали, обов’язково поясніть дитині (коли вона почне цікавитися), причину цього вибору і значення імені. Власне ім’я – це найважливіше слово з усіх, які використовує людина, і необхідно з раннього дитинства вселяти любов і повагу до нього.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x