Саморобні добрива для кімнатних рослин

Саморобні добрива для кімнатних рослин

Любителі рослин знають, що взимку зелені улюбленці потребують особливої допомоги і догляду. Відсутність сонячного світла, порушення режиму вологості призводять до того, що рослини потребують додаткових мікроелементів та речовин. Нині у спецмагазинах та на ринку можна придбати безліч найрізноманітніших добрив для кімнатних рослин. А можна й виготовити самому зі звичайних продуктів та речовин, які легко знайти в будь-якій господі. У другому випадку ви не лише заощадите кошти, а й точно знатимете, що улюблені рослини не постраждають від зарубіжної хімії.

Більшість спеціалістів вважає, що удобрювати кімнатні рослини слід часто. Це пов’язано з невеликою площею харчування. Навіть після ­пересаджування рослини в новий ґрунт мікроелементів наявних у новій «землі» вистачає всього на 2 місяці. Після цього потрібно знову починати підгодівлю. Щоб визначити, чи дійсно це так, зверніть увагу на саму рослину. Вона потребує добрив, якщо зростає повільно, її стебла ослабли, витягуються, а листя стає бліде, дрібне і плямисте.

Хорошим добривом є цукор. Він складається з глюкози і фруктози. Глюкоза має 2 чинники впливу: вона заряджає енергією, а також служить компонентом для відновлення, сприяє появі органічних речовин. Щоб приготувати добрива із цукру, достатньо розмішати його в теплій воді (0,5 л води на 1 ст. л. цукру). Цукор можна замінити аптечною глюкозою. В 1 л води розводять 1 пігулку глюкози. Підживлення проводять раз на місяць. Інколи при використанні глюкози може з\’явитись цвіль. Щоб уникнути цього, варто скористатися засобами з умістом ефективних мікроорганізмів (так звані ЕМ-препарати).
Кавову гущу змішують із ґрунтом, якщо хочуть, щоб він став більш пухким, кислотнішим і насиченішим киснем. Це добриво найкраще підходить для гладіолусів, азалій, лілій, рододендронів, троянд. Окрім кави, можна використовувати і заварку від чаю, але в помірній кількості, щоб не завелися чорні мошки.

Цедра з цитрусових є корисним підживленням, особливо для квітнучих рослин. Її потрібно подрібнити і викласти в літрову банку, а потім на 1/3 залити окропом. Такий відвар настоюємо добу. Після цього цедру проціджуємо, у банку доливаємо води і зволожуємо рослини за допомогою пульверизатора.
Із цією метою можна використовувати і шкірки від банана. Їх треба порізати, скласти в літрову банку і до половини залити водою. Настояти добу, процідити і отриманою водою поливати рослини. Суху і подрібнену бананову шкірку можна додавати в землю при пересаджуванні. Шкірка поступово гнитиме, і даватиме прикорм рослині.

Також зі шкірок бананів і цитрусових готують корисну суміш. Рівну кількість шкірок банана і цитрусових складаємо у трилітровий бутель на 1/3, потім додаємо 2 ч. л. цукру і заливаємо теплою водою. Суміш настоюємо 3 тижні у теплому місці. Її потрібно періодично збовтувати, але не відціджувати. Через деякий час вода стане жовта і каламутна. Після цього розчин можна процідити і зберігати в холодильнику. Для удобрювання його разводять водою (1 до 20) і застосовують раз у 30 днів.
Попіл споконвіку використовують у садівництві для підживлення. Він містить фосфор, калій, магній з залізом, кальцій і сірку, а також цинк. Речовину рекомендують додавати у ґрунт під час пересаджування. Можна приготувати і рідке добриво, розвівши 1 ст. л. попелу в 1 л води.

Дріжджі містять вітамін В, фітогормони, ауксини та цитокініни. Вони покращують активність мікроорганізмів у землі, допомагають органічним речовинам краще мінералізуватися, збільшують утворення вуглекислоти. Щоб приготувати такі дріжджові добрива на 1 літр теплої (сирої) води знадобиться 10 г мокрих дріжджів і 1 ст. л. цукру. Коли дріжджі сухі, то цукру повинно бути 3 ст. л., води ж потрібно буде аж 10 л. Розчин настоюють близько 2 годин, розбавляють водою 1:5 і використовують для поливу.
Цибулеве лушпиння теж може допомогти в домашньому садівництві. 50 г лушпиння цибулі заливаємо
2 л гарячої води, кип’ятимо 10 хв і настоюємо 3 години. Потім проціджуємо і використовуємо для обприскування. На жаль, відвар не зберігається, його потрібно готувати щораз заново.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x