На Черкащині вшанували пам’ять героїв Корсунь-Шевченківської битви

На Черкащині вшанували пам’ять героїв Корсунь-Шевченківської битви

В історію Другої світової війни Корсунь-Шевченківська битва, що тривала 25 днів і переможно завершилась 17 лютого 1944 року, увійшла яскравою сторінкою. На ній вписані й майстерність армії, і самопожертва місцевого населення, яке допомагало виганяти окупантів з рідної землі. Плече в плече з солдатами вийшли на оборону Квіток понад 500 жителів цього села. Боєприпаси та їжу по холодній лютневій багнюці підносили воїнам старики, жінки й підлітки Шендерівки та інших сіл, де точилися жорстокі бої. Саме за героїзм місцевих жителів місто Корсунь-Шевченківський нагороджене орденом Вітчизняної війни 1 ступеня, села Шендерівка і Квітки − Почесними Грамотами Президії Верховної Ради Української РСР.
Уже багато років на базі Корсунь-Шевченківської дитячо-юнацької школи відбуваються спортивні турніри на честь річниць вікопомної битви, названої істориками «Другим Сталінградом». Минулої неділі відбувся турнір із дзюдо, в якому взяли участь більше 200 юних спортсменів з Черкас, Руської Поляни, Сагунівки, Драбова, Жашкова, Христинівки, Шполи, Чорнобая, Білої Церкви, Василькова (Київщина), Олександрівки Кіровоградської та Іллінців Вінницької області.

Юних борців вітав на корсунь-шевченківській землі міський голова Олександр Гайдай. Він подякував дітям і їх наставникам за інтерес до історії і повагу до дідів та прадідів, які здобули перемогу над нацистами. А ще побажав їм рости здоровими, щасливими, у спорті формувати силу і волю і вчитися перемагати своїх суперників. Ця наука може знадобитися у дорослому житті, коли доведеться перемагати ворогів.
На змаганнях було багато вболівальників, адже незважаючи на юні літа, борці демонстрували зави дну для багатьох дорослих майстерність, витримку і силу волі. Кубків, медалей і грамот вистачило всім, а суддівство було чесним і справедливим. Головний суддя змагань відомий і авторитетний у спортивних колах: Микола Нечипоренко − майстер спорту міжнародного класу із самбо і майстер спорту України із дзюдо. Та й суть не в переможцях і переможених: молода спортивна надія продемонструвала спадкоємність поколінь і свідоме ставлення до героїчних сторінок історії України.

Людмила Моренко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x