«Чортів день», або Деякі підсумки резонансної сесії міської ради

Чи то зірки тому посприяли, чи то 13 число, але у понеділок на черкаській сесії явно щось пішло не так. Принаймні, кімната 206 міськвиконкому стала затісною для всіх бажаючих туди потрапити. В один момент задати свої питання владі забажали і велике представництво від черкаських кооперативів, які вимагали знизити їм ставку оподаткування з 3 % до 1 %, і багатодітна родина, яка вирішила відвідати депутатів усім сімейним складом з вимогою надати їй автобус, і, власне, представники від громадськості, які заварили велику кашу, що зробило 24 пленарне засідання другої сесії міської ради такою, що запам’ятається надовго. Принаймні, вона призвела до деяких суттєвих змін.

«Історична» бійка, як каталізатор протистояння в векторі влада-громадськість
Про резонансні події, що відбувались у сесійній залі Придніпровської районної ради, куди засідання „переїхало“ з приміщення міськвиконкому задля того, щоб умістити всіх, нині відомо майже всій країні. Раптом виявилось, що бійки можливі не лише у Верховній Раді, але й в такій «оазі суму», як Черкаська міська рада. Зчепились громадські активісти, коли блокували трибуну під час прийняття ПСЕР та затвердження бюджету розвитку і міський голова Анатолій Бондаренко, який як справжній чоловік захищав директора департаменту економічного розвитку МВК Ірину Удот. Вона якраз зібралась ще раз озвучити головні фінансові параметри Програми, як її почали відтісняти від мікрофону. Після втручання більшості депутатів та поліції конфлікт вдалося локалізувати. Проте, очевидно, цей прецедент стане каталізатором у подальших відносинах між мером та громадськістю. І нині вони будуть непростими та такими, що можуть навіть призвести до імпічменту міському голові. Принаймні, лідер агресивно налаштованих активістів, колишній член виконкому Дмитро Кухарчук, так відверто і заявив, що разом з іншими представниками громадськості переходить до жорстокої пропозиції до влади міста та готовий навіть на радикальні дії. Здається, що все це очевидне стане явним під час громадських слухань по забудові «Соснівки», яку призначено на 19 лютого.

Критика міської влади змусила шукати альтернативу фінансуванню спірних об’єктів ПСЕР
Головними закидами, з якими прийшли активісти, став намір влади побудувати у Черкасах Льодовий палац та реалізувати давню мрію секретаря міської ради Олександра Радуцького (ще за його бутність директором паркового господарства) — встановити у «Сосновому бору» атракціон «Колесо огляду». Аргумент громадськості, який свідчить про її незгоду з намірами міської влади, — високовартісні об’єкти не на часі, коли в Україні триває війна, вони є добрим підґрунтям для корупційних зловживань та розпорошення коштів міського бюджету, які можна пустити на більш нагальні речі, такі як ремонти лікарень, шкіл та садочків, доріг та благоустрою.
Між іншим, здається, влада вже шукає альтернативне фінансування цих об’єктів, від яких не має бажання відмовлятись. Принаймні, міський голова, Анатолій Бондаренко, має намір шукати допомоги у Фонді регіонального розвитку та отримати на допомогу реалізації великих намірів державну субвенцію.

Виконком вже ніколи не буде таким, як був
Одним із рішень цієї сесії міської ради стало виключення із складу виконкому двох його членів із числа громадськості. Іван Києнко, до речі, сам подав заяву про своє небажання більше працювати у складі виконкому. А Дмитро Кухарчук сам спровокував своє виключення. Вже коли усі пристрасті, здається, вляглися, він показово жбурнув грамоту, яку йому вручив міський голова на честь Дня місцевого самоврядування. Причому, розбив її об державний герб, чим викликав велике обурення присутніх.
Здається, з дня цього прецеденту, до можливих кандидатур щодо нових членів виконкому будуть більш прискіпливішими. До речі, головним чинником міський голова тут назвав таку якість, як порядність.

Тетяна Євген’єва

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x