Якщо почали погано чути – зверніться до сурдолога

Якщо почали погано чути – зверніться до сурдолога

Слух – це важлива складова нашої системи відчуття, за допомогою якої ми можемо спілкуватися з іншими. На жаль, нерідко з віком ця функція слабне – людина не дочуває, часто перепитує про сказане співрозмовником та й сама починає говорити голосно, додає гучності радіо або телевізору. Це – перші ознаки послаблення слуху. Щоб не ризикувати своєю здатністю чути, варто звернутися з цією проблемою до лікаря-сурдолога. Про це повідомляють у Черкаській обласній лікарні.

Для того, щоб відновити слух, фахівці застосовують як лікарські препарати, так і слухові пристрої. При вчасному зверненні до лікаря та встановлені діагнозу медикаментозно можна вилікувати набуту гостру втрату слуху. У більшості ж випадків компенсувати вади слуху можна лише за допомогою слухових апаратів, а лікування призначають тільки підтримуюче. Якщо не лікуватися, зниження слуху буде прогресувати, і в результаті наступить глухота, яка не піддається корекції слуховим апаратом.

Підбір слухового апарату здійснює лікар-сурдолог лише після детального обстеження пацієнта, оскільки кожний слуховий апарат має частотну характеристику, яка повинна відповідати даним обстеження пацієнта. Один і той же слуховий апарат не може підходити всім людям.
Думка про те, що слуховий апарат може спричинити зниження слуху – хибна. Нашкодити прилад може лише в тому випадку, якщо його неправильно підібрали. Пам’ятайте, що слуховий апарат – це пристрій індивідуального користування, і призначати його може тільки фахівець.

Дуже часто у процесі підбору слухового апарата у пацієнта виникає питання: чому потрібно носити два слухові апарати? Лікарі цю необхідність пояснюють так: підвищується розбірливість мови у тиші та шумі; зменшується дискомфорт від голосних звуків; працюють обидві півкулі головного мозку, повністю використовуються залишки слуху (кожне вухо пов’язане з головним мозком); більш натуральний комфортний звук; можливість знаходити джерело звуку та мови, і, відповідно, орієнтуватись у просторі.
Фахівці сурдологічного центру наголошують, що при найменших ознаках послаблення слуху варто звернутися до фахівців, щоб лікар вчасно призначив необхідне лікування, тоді почути і зрозуміти близьких для вас не буде проблемою.

Довідково:
На обліку в обласному сурдологічному центрі перебуває 35 тисяч осіб із вадами слуху, з них – 890 дітей.
Слуховими апаратами користується 8 тис. дорослих та 350 дітей. Це офіційні дані, це ті люди, які звернулись по допомогу до сурдолога. Але є ще певна категорія, яка користується слуховими апаратами (самі купили, без участі лікаря), але до сурдолога не звертались.
Дітей, яким проведена кохлеімплантація (слухопротезування), в області 33.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x