Симптоми менопаузи

Симптоми менопаузи

Із досягненням певного віку у жінки можуть стати частішими приливи, нічна пітливість, перепади настрою та інші неприємні речі. У цьому більшість звинувачують приближення менопаузи і вважають, що це потрібно перетерпіти. Однак слід пам’ятати, що так ви можете пропустити симптоми деяких хвороб.

Менструації не такі, як раніше
Зміна менструального циклу – нормальна ознака того, що період, в який ви можете зачати дитину, завершується. Виділення можуть бути частішими або рідшими, може змінюватися їхня інтенсивність. Але якщо кровотеча надто сильна і виникає частіше, ніж раз на 3 тижні, зверніться до лікаря. Можливо, у вас міома матки або поліпи, тому дуже важливо пройти обстеження.

Приливи і нічна пітливість
Майже у 80 % жінок у цей період виникають приливи, надмірна пітливість. Іноді це триває роками. Річ у тому, що падіння рівня естрогену впливає на здатність регулювати температуру тіла.
Увага! Ці симптоми можуть бути також ознаками гіпертиреозу (надмірної активності щитовидної залози). Цей гіпертиреоз, з іншого боку, може призводити до порушень менструального циклу і випадіння волосся, тож заплутатися у симптомах легко. Попросіть лікаря провести вам аналіз крові, щоб перевірити роботу щитовидної залози. Особливо тривожним «дзвіночком» має бути різка втрата ваги тіла і надмірна дратівливість, відчуття неспокою.

Випадає волосся
Через зниження активності естрогену багато жінок у цей період помічають, что шевелюра стратила густоту. Схильність до втрати волосся може передаватися генетично. Якщо волосся рідшає поступово, то це вважається у межах норми. Різка втрата значної кількості волосся – це підозріло. Можливо, щитовидка знову працює ненормально. Волосся може посипатися як від недостатньої, так і надлишкової активності залози. Іще симптоми проблем зі щитовидною залозою – проблеми з вагою, психічні розлади.

Серце вистрибує із грудей
Зміна рівня естрогену може призвести до частого серцебиття і нечіткого ритму. Особливо це характерно під час приливів. Проте якщо серце б’ється швидко, а приливів немає, зверніться до лікаря. Аритмія зараз стає все поширенішою проблемою. За необхідності слід пройти обстеження серця, щоб виявити можливі захворювання.

Болять суглоби
Ви стаєте старшою, тож не дивно, що біль і хрускіт виникають частіше, ніж зазвичай. Проблеми з суглобами можуть бути зумовлені гормональними змінами, однак не завжди.
Якщо постійний сильний біль заважає вам нормально жити, зверніться до лікаря, щоб перевірити, чи немає у вас артриту, фіброміалгії, бореліозу. Навіть якщо сильний біль пов\’язаний з «гормональною перебудовою» – з дискомфортом можна і варто боротися за допомогою відповідних препаратів.

Ви морально занепали
У подібній періоди жінки часто відчувають перепади настрою: від радості до суму. І це не дивина, адже неприємні симптоми нагадують про те, що тіло старіє, а це може стати причиною смутку. До того ж, самопочуття псують гормональні зміни і порушення сну.
Однак, одна справа бути дещо понурою і дратівливою, і зовсім інша – клінічна депресія. Жінки в такому стані почувають безнадію, знижується зацікавленість у заняттях, які зазвичай покращували настрій. Депресія може навіть спричинити думки про самогубство. Якщо ви постійно почуваєте занепад душевних сил, зверніться до психотерапевта. Можливо, вам стане краще після психотерапії або прийому антидепресантів.
Пережити нелегкий час допоможе фізкультура, плавання, щоденне перебування на свіжому повітрі. Це зміцнить тіло і прояснить розум. Для душі ж психологи радять знайти нове захоплення, хобі, яке відволіче від життєвих негараздів. Тим паче, що період менопаузи часто збігається зі змінами у житті жінки – виходом на пенсію, початком самостійного життя дітей тощо. Згадайте, чим ви завжди хотіли зайнятися, однак на це бракувало часу – читання книг, танці, рукотворне мистецтво.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x