У Чикаго у співавторстві з чорнобаївськими краєзнавцями вийде книга про українського ґрунтознавця

У Чикаго у співавторстві з чорнобаївськими краєзнавцями вийде книга про українського ґрунтознавця

Досвідчені краєзнавці Чорнобаївщини Василь Гарната, Марія Приліпко та молода дослідниця, учениця 11 класу Чорнобаївської школи №1 Наталія Рева – співавтори книги про відомого вченого-ґрунтознавця Олексія Соколовського.

Олексій Никанорович Соколовський досліджував фізико-хімічні властивості ґрунту, автор понад 140 наукових праць та досліджень, засновник української школи ґрунтознавців. Був директором Науково-дослідного інституту ґрунтознавства (тепер − Український науково-дослідний інститут ґрунтознавства і агрохімії ім. О.Н. Соколовського).
Авторка книги − спадкоємиця О.Н. Соколовського, онука його дружини − Вікторія Волошин, зазначає, що це буде подарункове видання. В книзі планується використати історичні фотографії з особистих архівів Василя Гарнати, карта-схема Великобурімського парку, створена Наталією Ревою, уривки з книги Михайла Кантакузіна-Сперанського «Сага о Кантакузиных-Сперанских», в якій розповідається про життя власників помістя у селі Велика Бурімка.

Саме в цьому посулянському селі народився у 1884 році і провів дитячі роки Олексій Никанорович Соколовський.
Чорнобаївські краєзнавці надали авторці книги багато матеріалу по Великобурімському періоду О.Н. Соколовського. Його батька – сільського священика – в 1893 році, чи то перевели, чи він сам поїхав з сім’єю на Полтавщину. Хрещеною матір’ю Олексія була княгиня Марія Кантакузіна. Малий Соколовський разом з Сергієм Кантакузіним-Сперанським (батьком автора книги «Сага о Кантакузиных-Сперанских») грався в парку та на березі ставка (Панський став, Лебедине озеро – так його називали).
Тому можна говорити, що дитячі роки Соколовського тісно пов’язані з Великою Бурімкою, що й буде згадано в книзі, яка побачить світ в 2019 році в місті Чикаго (США), у рік 135-ої річниці від дня народження Олексія Соколовського.

Інна Чмихало

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x