Детально про застосування РРО підприємцями – платниками єдиного податку

У зв’язку із значною кількість запитань підприємців – платників єдиного податку начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб, майнових податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Черкаській області Віталій Лушников нагадав про випадки застосування реєстраторів розрахункових операцій підприємцями – спрощенцями 1-3 груп на черговому вебінарі.

Так, у 2017 році зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій підприємці – платники єдиного податку 1-3 груп, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.
Відповідні зміни до пункту 296.10 статті 296 Податкового кодексу України були внесені Законом України від 20.12.2016 №1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році».
Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій встановлюється Кабінетом Міністрів України. На даний час такий перелік відсутній і про його оприлюднення буде оперативно повідомлено. Детально про застосування РРО продавцями технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту: http://ck.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/280711.html

Також фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку зобов’язані застосовувати РРО у разі перевищення обсягу доходу у 1 млн.грн. протягом календарного року. Віталій Лушников навів відповіді на два найпоширеніших питання з даного приводу та закликав підприємців враховувати їх в роботі і ділитись інформацією з колегами.

Питання 1: Обсяг доходу підприємця – платника єдиного податку другої групи сягнув ще у серпні 2015 року 1,5 млн. гривень. У вересні-грудні 2015 року підприємець не працював взагалі, а у 2016 році працював по безготівці. Питає: чи маю я право з 1 січня 2017 року не застосовувати при розрахунках за готівку реєстратор до перевищення 1 млн. гривень?
Відповідь: Відповідно до п.296.10. ст. 296 Податкового кодексу України реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку:
– першої групи;
– другої і третьої груп (фізичні особи – підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1000000 гривень застосування реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов\’язковим. Застосування реєстратора розрахункових операцій розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.
Тому якщо обсяг доходу ФОП – платника єдиного податку другої групи від здійснення підприємницької діяльності у серпні 2015 року перевищив 1000000 гривень, то такий підприємець повинен був застосовувати реєстратор розрахункових операцій з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, тобто з 1 жовтня 2015 року та застосовувати РРО у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.
Отже, застосування реєстратора розрахункових операцій для вказаного платника єдиного податку є обов\’язковим при проведенні розрахунків за готівку також у 2017 році та у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Питання 2: Підприємець на третій групі, працює за безготівку, через розрахунковий рахунок. За 2016 рік валовий дохід 1 млн. 32 тисячи грн. Чи може він у 2017 році займатися ще і іншою діяльністю, яка вимагає розрахунку готівкою і не застосовувати РРО?
Відповідь: У разі перевищення ФОП – платниками єдиного податку третьої груп обсягу доходу 1 млн. гривень за календарний рік (неважливо у якій формі – безготівковій або готівковій), застосування РРО є обов’язковим з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб\’єкта господарювання як платника єдиного податку.

Питання 3. Чи має право ФОП на єдиному податку другої та третьої групи, який торгує в магазині (продає безакцизний товар) або надає послуги, встановити термінал для розрахунку з клієнтами без РРО. Коли і як записувати в книгу доходів цей платіж? Чи необхідно підклеювати до книги чеки, чи достатньо виписки з банку?
Відповідь: РРО не застосовується якщо обсяг доходу такого ФОП протягом календарного року не перевищує 1 млн. гривень. У разі перевищення платниками єдиного податку другої і третьої груп (фізичними особами – підприємцями) обсягу доходу 1 млн. гривень при здійсненні реалізації товарів із застосуванням платіжних карток, такі особи не мають права на реалізацію товарів без застосування РРО. Відповідно до пункту 6 Порядку ведення книги обліку доходів для платників єдиного податку першої, другої та третьої груп, які не є платниками податку на додану вартість затвердженого наказом №579, платник податку заносить до Книги відомості в такому порядку: у графі 1 зазначається дата запису; у графах 2 – 6 щоденно відображається дохід від провадження господарської діяльності, що оподатковується за ставками, встановленими відповідно до пункту 293.2 та підпункту 2 пункту 293.3 статті 293 глави 1 розділу XIV Кодексу, із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік, зокрема отримана сума коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (окремо в готівковій та безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі. Форма даної книги не передбачає підклеювання документів, що стосуються розрахунків як в готівковій так і безготівковій формі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x