Про декларування доходів репетиторами та власниками нерухомості, яку винаймають студенти

Більш ніж півтора місяці триває кампанія декларування доходів за 2016 рік. Нагадаємо, декларацію про майновий стан і доходи подають громадяни, які зобов’язані декларувати доходи та самозайняті особи – по строку 3 травня, громадяни для реалізації права на податкову знижку за 2016 рік – до 31 грудня 2017 року.
Форма декларації про майновий стан і доходи затверджена наказом Міністерства фінансів України від 15.09.2016 №821 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859».
Декларацію про майновий стан і доходи слід подавати до державної податкової інспекції за місцем своєї податкової адреси (реєстрації).

Подати декларацію можна особисто або за допомогою уповноваженої особи; поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення – не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання декларації; в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису (не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає граничний строк її подання); а для підприємців – за допомогою Електронного кабінету.
При декларуванні доходів застосовуються норми та ставки податку на доходи фізичних осіб, які діють на останній день звітного податкового періоду, тобто на 31 грудня 2016 року.
Додаткову інформацію, детальні консультації та допомогу декларанти можуть отримати у найближчому центрі обслуговування платників.

У рамках деклараційної кампанії – 2017 профільні фахівці головного управління ДФС у Черкаській області майже щодня видають актуальні роз’яснювальні та інформаційні матеріали для декларантів.
Сьогоднішнє роз’яснення – нагадування про необхідність подання декларацій за 2016 рік репетиторам та особам, які здають студентам житло в найм (піднайм), койко-місце, частину житла тощо.
Так, доходи фізичної особи від надання в житловий найм нерухомості (у тому числі її частини, койко-місця) оподатковуються на загальних підставах.

Згідно з п.164.2 ст.164 Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб – власника майна включаються, зокрема, дохід від надання такого майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування).
Якщо орендар є фізичною особою і не являється суб’єктом господарювання (тобто не є фізичною особою – підприємцем) то відповідальним за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є орендодавець. Такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок на доходи фізичних осіб до бюджету в строки, встановлені Податковим кодексом України для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу. Орендодавець в обов’язковому порядку відображає суму отриманого доходу, суму сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами звітного року у річній податковій декларації (подається до 1 травня року, наступного за звітним).

Доходи від надання нерухомості в оренду, суборенду, найм, піднайм та ін., відповідно до п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу України, оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків. Також із вказаних доходів справляється військовий збір за ставкою 1,5 відс. Податкові зобов’язання з військового збору визначаються в декларації про майновий стан і доходи за звітний рік. На відміну від податку на доходи фізичних осіб (який сплачується за кожен квартал протягом звітного року) сума військового збору, визначена у річній податковій декларації сплачується один раз до 1 серпня року, наступного за звітним.

Ще одне. Якщо фізична особа – власник об’єкта житлової нерухомості використовує цю нерухомість з метою одержання доходів – у нашому випадку здає нерухомість (або її частину) в оренду, – пільга з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки на такий об’єкт на весь час оренди не застосовується. Учителям, викладачам та особам, які надають репетиторські послуги, варто враховувати наступне. Відповідно до п.п. 14.1.54 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України дохід з джерелом їх походження з України – будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх на території України. Якщо викладач-репетитор не є фізичною особою – підприємцем, але постійно надає репетиторські послуги фізичним особам, то він зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів (п.п. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 Кодексу).

Податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2016 рік викладач-репетитор подає по строку 3 травня 2017 року. Суму податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та військового збору, зазначену в річній податковій декларації такий викладач-репетитор самостійно сплачує до 1 серпня 2017 року.
Доходи від репетиторства відповідно до п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу України, оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків. Також із вказаних доходів справляється військовий збір за ставкою 1,5 відс.

Репетиторські послуги це зокрема підготовка дітей до школи, вступу до навчальних закладів, незалежного тестування, навчання з будь-яких предметів, написання рефератів, виконання контрольних, курсових, дипломних робіт тощо.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x