ФОП – платник єдиного податку, який припинив діяльність, у разі нової реєстрації протягом року, не може бути спрощенцем

Не може повернутись у поточному році на спрощену систему оподаткування. у разі нової реєстрації суб’єктом господарювання особа, яка на початку року перебувала на спрощеній системі оподаткування, потім припинила підприємницьку діяльність (про що державним реєстратором прийнято відповідне рішення про припинення підприємницької діяльності). Про це зазначено у підкатегорії 107.12 ресурсу «ЗІР» Державної фіскальної служби України.
Відповідно до п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу України порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платниками єдиного податку першої – третьої груп здійснюється відповідно до п.п. 298.1.1 – 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 Кодексу.
Згідно з п.п. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 Кодексу суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм цього Кодексу, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

Недотримання вимог п.п. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу України є однією з підстав для прийняття контролюючим органом рішення про відмову у реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку. У разі якщо фізична особа – підприємець, яка на початок поточного року перебувала на спрощеній системі оподаткування та щодо якої державним реєстратором прийнято рішення про припинення підприємницької діяльності, поновила реєстрацію протягом поточного року, то така особа вважається платником інших податків і зборів. При цьому така особа не може повернутись у поточному році на спрощену систему оподаткування, оскільки вже скористалась своїм правом на застосування спрощеної системи оподаткування у цьому році.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x