Стрічка порад для підприємців

ГУ ДФС у Черкаській області відновлює торік запроваджені щотижневі тематичні стрічки порад. Перша підбірка питань – відповідей для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку. Питання – відповіді взяті з бази «ЗІР», категорія 107.12. Адреса розміщення ресурсу: http://zir.sfs.gov.ua/

1. Чи має право ФОП – платник єдиного податку здавати в оренду частину нежитлового приміщення (до 300 кв. метрів), якщо загальна площа даного приміщення перевищує 300 кв. метрів?
Відповідь: Відповідно до п.1 ст.320 Цивільного кодексу України власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом. Вказане положення також стосується використання майна, яке надається в оренду підприємцем на спрощеній системі оподаткування. Підпунктом 291.5.3 п.291.5 ст.291 Податкового кодексу України передбачено, що фізичні особи – підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів, не можуть бути платниками єдиного податку. Таким чином, фізична особа – підприємець може перебувати на спрощеній системі оподаткування та здавати частину нежитлового приміщення в оренду до 300 квадратних метрів, за умови, що решта нежитлового приміщення не перебуває в оренді.

2. На скільки місяців ФОП першої або другої групи, яка не використовує працю найманих осіб, звільняється від сплати єдиного податку, якщо відповідно до листка непрацездатності хвороба розпочалась у одному місяці та закінчилась у наступному(их) місяці(ях) та тривала 30 або більше 30 календарних днів?
Відповідь: Платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку за період хвороби, за умови подання таким платником заяви до органу доходів і зборів щодо терміну тимчасової втрати працездатності з доданням копії листка (листків) непрацездатності. Якщо платник єдиного податку хворів 30 і більше календарних днів та при цьому хвороба розпочалась до 20 числа місяця та закінчилась у наступному(их) місяці(ях), то такий платник звільняється від сплати єдиного податку лише за календарний(і) місяць(і) (в якому(их) почав хворіти (хворів)), а за наступний календарний місяць, в якому відповідно до листка непрацездатності хвороба закінчилась, сплачує єдиний податок відповідно до норм Податкового кодексу України.

3. Чи передбачені пільги для ФОП – платників єдиного податку, які належать до певних соціальних категорій громадян, в частині зменшення встановлених ставок єдиного податку?
Відповідь: Законодавчо не передбачено зменшення встановлених ставок єдиного податку для фізичних осіб – підприємців незалежно від приналежності особи до певної соціальної категорії громадян.

4. На якій системі оподаткування буде перебувати новостворена фізична особа – підприємець, яка до закінчення місяця, в якому відбулась її державна реєстрація, подала заяву про застосування спрощеної системи оподаткування та обрала ставку єдиного податку, встановлену для першої або другої групи?
Відповідь: Зареєстрована в установленому порядку фізична особа – підприємець, яка до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подала заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, до першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася її державна реєстрація, перебуває на загальній системі оподаткування та подає до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу, Податкову декларацію про майновий стан і доходи, форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15.09.2016 №821), за період від дати державної реєстрації до переходу на спрощену систему оподаткування.

5. Чи звільняється від сплати авансового внеску на період відпустки ФОП – платник єдиного податку першої або другої групи, який не використовує працю найманих осіб, якщо тривалість відпуски є меншою календарного місяця?
Відповідь: Якщо тривалість відпуски є меншою одного календарного місяця, то підстави для звільнення від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця відсутні.

6. В якій формі ФОП – платники єдиного податку повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги)?
Відповідь: Відповідно до п. 291.6 ст. 291 Податкового кодексу України платники єдиного податку першої – третьої груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x