Цього тижня в області буде тепло

Цього тижня в області буде тепло

Цьогорічна зима запам’ятається черкащанам частим та суттєвим коливанням метеорологічних показників: температури повітря (зміна за добу більше, ніж на 10º), атмосферного тиску та вологості повітря. Не обійшлося і без снігопадів, які приносили південні циклони, помірних морозів та небезпечних явищ: туману, посиленого вітру до 20 м/с, ожеледі та ожеледиці. Як заявив начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань, зима 2016-2017 років на Черкащині видалася найхолоднішою за останні 5 років, проте за середньою температурою сезону повністю відповідала кліматичній нормі. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

Уже з 18 лютого зима здала свої позиції з переходом середньодобової температури повітря через 0°, з чим пов’язується початок весни. Це майже на місяць раніше кліматичних строків. Проте, як і характерно для ранніх весен, нічні морози ще залишалися звичайним явищем, тому ранкове підмерзання ґрунту необхідно було використати аграріям для підживлення озимини по мерзлоталому ґрунті.

Весняне тепло, яке спостерігалося останніми днями призвело до різкого танення снігів, руйнування льодоставу та різкого підйому рівнів води 23-25 лютого на річках області. Цілий ряд населених пунктів страждав від підтоплень талими водами. Загальний підйом рівнів води над передводопільними відмітками становив: на р. Велика Вись в районі гідропосту Ямпіль – 1,48 м, на р. Тясмин с. Велика Яблунівка – 88 см, на р. Рось в м. Корсунь-Шевченківський – 65 см, на р. Гнилий Тікич в Лисянці – 46 см, на р. Золотоношка в м. Золотоноша – 43 см, на р. Супій в с. Піщане – 41 см. Вода вийшла на заплаву на р. Гнилий Тікич шаром 32 см, на р. Велика Вись – шаром 30 см.
Деякі річки у створах спостережень очистились від льоду, на р. Велика Вись вище гідропоста третю добу поспіль спостерігається затор льоду.

За гідрологічним прогнозом Українського гідрометцентру, на річках триватиме розвиток весняного водопілля з виходом і утримання води на заплаві, без загрози негативних наслідків. Сьогодні на ранок в районі гідропоста Черкаси льодовий покрив становив лише 80%. При цьому лід вкритий шаром води та втрачає свою міцність, а тому не варто наражати на небезпеку своє життя.
За прогнозом, на поточному тижні погоду Черкащини формуватимуть повітряні маси із заходу.
Спостерігатиметься помірне тепло: вночі 0-6º, вдень 6-12º тепла. Істотних опадів в цей період не прогнозується, проте 2 та 3 березня можливий невеликий дощ. Середньодобові температури на початку березня становитимуть 5-6º тепла, а це на 8-9º вище норми і можна асоціювати з початком квітня.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x