1 березня – граничний термін подання звіту неприбутковими організаціями

Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації подається за новою формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 17.06.2016 №553. Разом із звітом за 2016 рік в обов’язковому порядку подається річна фінансову звітність. Фінансова звітність є додатком до звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації) та його невід’ємною частиною.

Не подають звіт за 2016 рік та у подальшому профспілки, їх об’єднання та організації профспілок, крім тих, що порушили вимоги п. 133.4 Податкового кодексу. Профспілки, які не дотримались вимог щодо неприбутковості, зобов’язані подати звіт, нарахувати та сплатити податок на прибуток підприємств.

Як правильно скласти звіт – дивіться у спеціальному відео огляді начальника відділу адміністрування податку на прибуток, місцевих податків, екологічного податку та рентної плати управління податків і зборів з юридичних осіб Головного управління ДФС у Черкаській області Ольги Пилипенко: https://www.youtube.com/watch?v=ePArLfqWDe0 Завантаження презентації, тез та відповідей на запитання за посиланням: http://ck.sfs.gov.ua/okremi-storinki/arhiv2/286349.html Додаткові запитання можна ставити у коментарях до відео або за адресою help_payer@ukr.net
Підписатися на канал проекту «Допомога платнику»: https://www.youtube.com/channel/UCKJFJnNkoRLlDwMm0nUi8Nw

1. Чи потрібно професійним спілкам, їх об’єднанням та організаціям профспілок подавати звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за 2016 рік?
Відповідь: Законом України від 21 грудня 2016 року № 1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні», який набрав чинності 01.01.2017, уточнено вимоги до неприбуткових організацій. Відповідно до п. 46.2 ст. 46 Податкового кодексу України для професійних спілок, їх об’єднань та організацій профспілок передбачено подання звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації лише у разі порушень вимог п. 133.4 ст.133 ПКУ. Норма п.46.2 ст. 46 ПКУ стосовно подання професійними спілками, їх об’єднаннями та організаціями профспілок Звіту лише у разі порушень вимог п. 133.4 ст. 133 ПКУ вперше застосовуватиметься за результатами звітування за 2016 рік. Вказані роз’яснення надані листом ДФС від 08.02.2017 № 2991/7/99-99-15-02-01-17 «Про зміни в оподаткуванні податком на прибуток підприємств у 2017 році»: http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/71214.html

2. За якою формою подається Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації та чи подається фінансова звітність за результатами 2016 року?
Відповідь: Неприбуткові організації, які не є платниками податку на прибуток підприємств відповідно до п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу України та внесені контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій за результатами 2016 року подають Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 17.06.2016 № 553. Разом зі Звітом за 2016 рік неприбуткові організації подають до контролюючого органу річну фінансову звітність.

3. Яку податкову звітність має подати до органів ДФС платник податку на прибуток підприємств, який протягом звітного періоду отримав (втратив) право на застосування особливих правил оподаткування прибутку як неприбуткова організація?
Відповідь: Новостворені неприбуткові підприємства, установи та організації, подають за результатами року Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації, в якому відображаються результати діяльності з дня їх державної реєстрації. Платник податку на прибуток, який протягом звітного року включений до Реєстру неприбуткових установ та організацій, по закінченню цього звітного року має подати до органу ДФС податкову декларацію з податку на прибуток підприємств, в якій відобразити дані податкового обліку за період застосування загальних правил оподаткування прибутку та Звіт за період перебування у Реєстрі цього звітного року. У разі недотримання неприбутковою організацією вимог, визначених п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу України, така неприбуткова організація зобов’язана подати у строк, визначений для місячного податкового (звітного) періоду, Звіт за період з початку року (або з початку визнання організації неприбутковою в установленому порядку, якщо таке визнання відбулося пізніше) по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення, та зазначити і сплатити суму самостійно нарахованого податкового зобов’язання з податку на прибуток. За період з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення, по 31 грудня податкового (звітного) року така неприбуткова організація зобов’язана щокварталу подавати до контролюючого органу Декларацію, сплачувати податок у строк, визначений для квартального періоду та подавати фінансову звітність у порядку, встановленому для платників податку на прибуток.

4. Чи оподатковуються кошти, отримані неприбутковою бюджетною установою, у вигляді кредиту або поворотної фінансової допомоги?
Відповідь: Не підлягають оподаткуванню суми кредиту або безповоротної фінансової допомоги, отримані неприбутковою бюджетною установою за умови, що кошторис такої неприбуткової бюджетної установи передбачає зазначені доходи. При цьому доходи у вигляді сум кредиту або безповоротної фінансової допомоги повинні використовуватись виключно для фінансування видатків, передбачених кошторисом, на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами. У разі недотримання цих умов така неприбуткова організація підлягає виключенню з Реєстру неприбуткових установ та організацій згідно з підпунктами 133.4.3 та 133.4.4 п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу України.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x