Міський голова Анатолій Бондаренко поговорив із журналістами про наявні проблеми міста

Міський голова Анатолій Бондаренко поговорив із журналістами про наявні проблеми міста

Недавній брифінг міського голови Анатолія Бондаренка черкаські журналісти сприйняли «на ура». Саме тому, що з осені подібних масових прес-конференцій взагалі не відбувалось. Та і сам Анатолій Васильович зізнався, що давно потрібно було позбутися цього вакууму у спілкуванні із пресою. Тож, надолужуючи вимушену паузу, мер відповідав на різного роду запитання місцевих ЗМІ майже дві години. Спробуємо зробити такий собі інформаційний екскурс та означити коло головних питань, на які мер мусив дати відповідь.

Хто відповість за бульвар?
− Можна сказати, що винен підрядник, винен замовник, але я як міський голова не знімаю з себе за цю ситуацію вину. Думаю, що, якщо бути об’єктивним, то винні вони обоє. А ще погодні умови, які нас дійсно підвели. Але вже з 1 березня ми поновлюємо ремонтні роботи саме на бульварі Шевченка. І я вас запевняю, що, коли будуть нормальні погодні умови, то вже за два тижні ми зможемо закрити питання ремонту частини бульвару Шевченка. Мається на увазі ділянка від вул. Лазарева до вул. Небесної сотні. Роботи можна розпочинати коли температура повітря буде вище десяти градусів, − відповів мер. − Сьогодні ми спонукаємо підрядника за власний рахунок виправити всі недоліки, які були допущені на початковому етапі ремонту бульвару. А саме, підрядник за власний рахунок зафрезерує ями, що утворилися додатково після зими. Було замокання деяких ділянок, тож підрядник також за власний рахунок зробить шурфування та, принаймні, поверне бульвару той вигляд, яким він був до фрезерування.

Чи не збільшиться вартість робіт з ремонту бульвару?
На це питання міський голова сказав ствердне „ні“.
− Додаткових робіт там не буде. Проте, підрядник знайшов кілька решіток зливової каналізації, які просто були заасфальтовані, і про їх існування фактично було забуто. У цьому плані можливі додаткові роботи з поновлення функціональності цих зливових решіток, можливо, будемо встановлювати додаткові кільця, але попередньо зробимо аналіз, − наголосив Анатолій Бондаренко.
Чи не буде розірвано угоду із недобросовісним підрядником?
− Для цього є відповідний департамент − а саме архітектури та містобудування, який, звісно, може зробити відповідний висновок та вжити заходів у стосунках із підрядником. Я не виключаю, що профільний департамент може розірвати угоду із цим підрядником, якщо він не усуне недоліки, − зазначив міський голова.

Чи буде демонтовано «одіозний фонтан» біля ЦДЮТ?

Мер підтвердив, що «фонтан із дельфінчиками» буде демонтовано. Замість нього буде встановлено новий, іншої форми. Усе це, наразі, − у стадії обговорення.
− Хотів би я подивитися на тих, хто критикує цей фонтан… щоб вони запропонували своє щось, допомогли нам, − зауважив Анатолій Васильович.
Також він запевнив, що на цей фонтан не витрачали бюджетних коштів.
Щодо площі перед ЦДЮТ, на якій наразі знову з ще більшою силою відродилася стихійна торгівля, то за словами мера, муніципальна інспекція спільно з Національною поліцією повинні врешті навести там лад.
Проте, на його переконання, насамперед, боротися зі стихійниками має поліція.
− Якщо у муніципальній інспекції працюють10 осіб, то в поліції − 300. Це різні ресурси. Більше того, в одному із пунктів статуті поліції зазначена саме боротьба із стихійною торгівлею, − нагадав Бондаренко та пообіцяв, що вже незабаром, якщо співпраці з правоохоронними органами не вийде, попросить начальника міської поліції пояснити сесії свою позицію щодо боротьби із стихійною торгівлею.

Чи понесуть покарання «папередники»?
− Чому не видно результатів покарання винних у міських неподобствах, не має судових справ? − випитували у мера журналісти. − Виникає думка, що у міськраді є таке собі потужне лобі, яке намагається вивести з під відповідальності команду «папередників».
− Ми відверто кажучи понаходили чимало порушень, які було допущено до нас, − наголосив Анатолій Бондаренко. − Але ті справи, що були заведені, ще й досі лежать у суді. Багато справ перебуває у слідчому управлінні. І не доведені до кінця. Ви пам’ятаєте гучну справу про підприємство, яке встановлювало вікна. І де ця справа? Чи аналогічно по плитці, якою цікавилось СБУ. Хоча підрядчик зробив спеціальну експертизу якості виконаних робіт у Києві та довів протилежне. То давайте і управління будуть нести відповідальність, які роблять такі гучні заяви. До речі, ми звертаємось і самі до правоохоронних органів та завжди допомагаємо їм, надаючи усі необхідні документи. Але ми хочемо об’єктивних перевірок, щоб були реальні результати. На цей час, наприклад, перевіряється департамент ЖКГ, причому по всіх видах робіт. Перевіряється також департамент архітектури. За 2014 рік там слідчими було вилучено усю документацію. Мова йде, зокрема, про сумнівний, на думку перевіряючих, ремонт вулиці одним із харківських підприємств.
До речі, у правоохоронців є сумніви щодо діяльності підприємства Володимир Халая по вул. Небесної сотні та Толстого, коли за намічені там роботи були отримані кошти у повному обсязі, проте ремонт у повному обсязі проведено не було. І за дивним збігом обставин, помітили журналісти, саме після обшуків розпочалися роботи саме по Небесній сотні. Якщо хтось закрив акти виконаних робіт до реального їх виконання, я хотів би, щоб він за це відповів. Але наскільки мені відомо, там було поплачено авансові платежі і на ці кошти проводились певні ремонтні роботи. Я думаю, слідство встановить − чи в повному обсязі були зроблено там роботи.
Щодо можливого позбавлення повноважень секретаря міської ради Олександра Радуцького
− Будь-який депутат міської ради має законне право виносити на розгляд сесії проект рішення, який вважає за потрібне, − підкреслив Бондаренко. − Я можу сказати, що Олександр Радуцький сьогодні є секретарем міської ради і здійснює покладені на нього повноваження – це кураторство КП «Дирекція парків» та взаємодія із депутатським корпусом. Якщо питання про його відставку депутати будуть розглядати на сесії, то я голосувати не буду. Тим більше, щоминулорічя вносив кандидатуру Радуцького на цю посаду.
Анатолій Бондаренко зауважив також, що за дивним збігом обставин критика міського голови та власне Радуцького з боку опозиційної до них «Самопомочі» почалася після того, як було виявлені фури львівського сміття, які курсували у передмісті Черкас. Міський голова пояснив, що до міської ради нещодавно звернувся Андрій Садовий з проханням прийняти львівське сміття на наш полігон.
− Ми відповіли, що не маємо такої можливості. Я з повагою ставлюся до свого колеги, але на сьогоднішній день ми не в змозі це вирішити. Такого, як у Миколаєві, де це питання було вирішено позитивно для Садового, у нас не буде, бо Черкаси − не сміттєвий полігон. Та мені й не потрібна політична лояльність в обмін на якісь преференції та львівське сміття.

Про співпрацю с ЄБРР
На сьогоднішній день співпраця з банком ЄБРР зробила міську раду заручником коливання курсу. Працювати потрібно власними силами, вважає Бондаренко, можливо, з залученням українських банків, таких як «Укргазбанк“», який готовий надати кредити в розмірі близько 15 % під закупівлю необхідного обладнання та комунальної техніки під різні програми. В тому числі і по програмі енергозбереження та транспортної реформи. Це буде вигідніше, ніж брати кредит в іноземній валюті. Коливання валюти змушує місто цілий рік працювати на компенсацію курсової валюти.

Тетяна Євгеньєва

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x