Екстремальні та безглузді дієти старого Голлівуду

Екстремальні та безглузді дієти старого Голлівуду

Зараз багато знаменитостей захоплюються безглютеновими дієтами або переходять на сироїдіння, але дивні харчові звички – не нова тенденція. Якщо повернутися на 60-70 років назад, то можна побачити, що зірки того часу теж використовували небезпечні або просто абсурдні способи скинути вагу. Мерилін Монро пила сирі яйця, збиті з молоком, а Елвіс Преслі міг проспати три дні поспіль, щоб поменше їсти. Ці способи переймали звичайні люди, і з’являлися зовсім божевільні дієти – від ковтання гельмінтів до пережовування їжі по 700 разів.

Дослідниця Хелен Зої Вейт 15 років вивчала історію ХХ століття. Вона відзначає, що в цей час з’являлося багато смішних і дивних способів харчування, адже через вплив медіа людям хотілося мати такі ж фігури, як у їхніх кумирів із телебачення і кіно: «У 1920-і і 1930-і роки фотографії стали масово передруковувати в дешевих газетах і журналах – так народився культ знаменитостей і худорби».

Марія Каллас, стрічкові глисти й 45 скинутих кілограмів
Оперна співачка Марія Каллас від 176 кілограмів за рік дійшла до 136. Вважається, що вона використовувала для схуднення солітера. У 40-і роки це був популярний спосіб знизити вагу: потрібно було проковтнути черв’яка, щоб він поглинав їжу, яку споживає людина.
Коли Каллас у 1947 році потрапила в світ опери, вона була задоволена своєю фігурою. Але режисер Лукіно Вісконті поставив їй ультиматум: вони не будуть разом працювати для «Ла Скала», поки Марія не скине хоча б 31 кілограм.
Якось у інтерв’ю Каллас зізналася: «Ставала такою важкою, що навіть мій голос звучав важче. Втомлювалася, багато потіла і тяжко працювала. І відчувала себе не дуже добре, не могла вільно пересуватися». Після прем’єри опери «Аїда» репортер написав: «Ноги слонів, які перебували на сцені, було неможливо відрізнити від ніг Марії Каллас».
І раптом Каллас стрімко скинула 45 кілограмів, а злі язики говорили, ніби вона для цього проковтнула стрічкового гельмінта. Сама співачка стверджувала, що вся справа тільки в здоровому харчуванні, але люди з оточення підтвердили, що Каллас таки справді зважилася на ризикований крок.
Нині у Мексиці модно використовувати для схуднення гельмінтів, процедура може коштувати до 1500 доларів. Доктор Таня Цукерброт, яка понад 20 років працювала дієтологом з зірками, каже, що паразити серйозно шкодять організму. Вони можуть спровокувати розвиток цистицеркозу – хвороби, що токсично впливає на нервову систему і може викликати параліч. Також порушуються процеси травлення і всмоктування поживних речовин у тонкому кишечнику.
Хоча Каллас і втратила вагу, у неї залишився ненаситний апетит. Зірка обожнювала готувати і продовжувала збирати рецепти від кухарів з усього світу. За словами біографа Каллас, записування рецептів замінювало співачці задоволення від їжі.
Схуднувши, вона продовжувала влаштовувати модні вечері, але ретельно вибирала страви для себе, поки гості насолоджувалися їжею.

Мерилін Монро: сирі яйця в молоці на сніданок і морозиво ввечері
До 1950-х років у моду ввійшли фігуристі жінки, але екстремальні дієти нікуди не поділися, і навіть Мерилін Монро, яка важила 53 кілограми при зрості 166 сантиметрів, використовувала жорсткі методи схуднення.
У вересні 1952 року актриса розповіла журналу, що снідає сирими яйцями, збовтаними з молоком. «Мені говорили, що у мене дивні харчові звички, але я з цим не згодна. Думаю, це найпоживніший сніданок для дівчини, яка працює і не має часу стояти біля плити. Жоден лікар не зможе порадити нічого кращого».
Дієтолог Цукерброт попереджає, що такий сніданок несе в собі великий ризик для здоров’я: «Сирі яйця містять сальмонелу. Щоб не отруїтися, яйця краще зварити: калорійність і склад поживних речовин від цього не зміниться. Що стосується незбираного молока, то це джерело насичених жирів. Краще використовувати знежирене».
На вечерю зірка їла смажену печінку і сирі овочі (особливо вона любила моркву). Але вечорами після занять у театральній школі актриса часто заходила в кафе за морозивом з гарячою шоколадною помадкою. Попри любов до солодкого, актриса зберегла талію обхватом 62 сантиметри. Можливо, справа в щоденних десятихвилинних тренуваннях: щоранку Монро близько 15 разів піднімала невеликі гантелі – до тих пір, «поки не втомлювалася». Вона ніколи не займалася спортом всерйоз: «Не виношу тренування, якщо вони занадто регламентовані. Ніколи не цікавилася спортом, особливо іграми на відкритому повітрі. Ніколи не хотіла досягти успіху в тенісі, плаванні чи гольфі. Вважаю за краще залишити це чоловікам».

Елвіс Преслі: суперкалорійні бутерброди і сон по три дні
Зараз від знаменитих чоловіків очікують спортивної м’язистої статури. Але в 1960-ті роки співаки й актори прагнули залишатися дуже худими: наприклад, Пол Маккартні важив 68 кілограмів. Елвіс Преслі на початку кар’єри – 77 кілограмів при зрості 182 сантиметри. Але наркотична залежність і шкідливі звички в їжі довели зірку до 117 кілограмів.
Харчування Преслі було просто неймовірним. На сніданок він з’їдав обсмажене в олії домашнє печиво, котлети і омлет з чотирьох яєць, іноді зі смаженим беконом. Його кухар Мері Дженкінс в документальному фільмі 1995 року розповіла, які їв бутерброди співак: підсмажений хліб, арахісове масло, нарізані банани і кілька смужок бекону, обсмаженого у великій ложці вершкового масла.
Співак міг з’їсти цілу буханку хліба без м’якушки, вкинувши туди банку арахісового масла, банку виноградного желе і поклавши півкілограма бекону. Один такий бутерброд містив 8000 калорій, що приблизно в три рази перевищує денну норму. За словами Дженкінс, Преслі міг попросити її приготувати бутерброд у будь-який час доби: вранці, як тільки прокидався, і навіть о другій годині ночі. Час і місце були неважливі для Преслі, коли справа доходила до їжі: він навіть просив Мері приносити йому шкідливу їжу в лікарню, коли повинен був дотримуватися здорового харчування. Одного разу співак зізнався своїй помічниці, що тільки їжа робить його щасливим.
Щоб скинути набрані 50 кілограмів, співак, за чутками, використовував «сплячу» дієту. Її суть в тому, що час сну впливає на схуднення. Тому Преслі міг спати по три дні, щоб тільки не їсти і влізти в свій фірмовий білий костюм.
Зрештою дивні харчові звички і наркотики довели зірку до запорів, глаукоми, підвищеного тиску, збільшення товстої кишки і хвороби печінки. В останній день перед смертю співак здивував хатню робітницю, сказавши їй, що не хоче їсти. На ранок його знайшли мертвим.

Елізабет Тейлор: стейки з арахісовим маслом і сир зі сметаною
Елізабет Тейлор була іконою Голлівуду, але після того як вона отримала травму і стала прикутою до ліжка, зірка почала об’їдатися смаженою куркою і вигадливими десертами.
У 1960-ті роки співачка на сніданок їла омлет з беконом і випивала коктейль «Мімоза» з шампанського з апельсиновим соком, а обідала багетом з арахісовим маслом і беконом. Вечеря складалася зі смаженого курчати, гороху, печива, картопляного пюре, кукурудзяного хліба, картопляних чіпсів і склянки віскі.
Після сьомого шлюбу Тейлор вирішила сісти на дієту і переключилася на білкову їжу: почала споживати сир зі сметаною і стейки з арахісовим маслом.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x