Тепловізор у мирних цілях, або Як у Рівному «фотографують» втрати тепла

Тепловізор у мирних цілях, або Як у Рівному «фотографують» втрати тепла

Про енергетичну незалежність, зменшення споживання газу та необхідність «злізти» з російської газової голки зараз не говорить хіба-що ледачий. Проте мало хто знає, що навіть після утеплення фасаду чи встановлення енергозберігаючих вікон тепловтрати все ж можливі й навіть дуже значні. Щоб перевірити, наскільки якісно були виконані роботи з утеплення або дізнатися, які частини будівлі віддають найбільше тепла, тож потребують термінового «будівельного» втручання представники рівненського «ЕКО-клубу» пропонують знімати будівлі тепловізором. Такі незвичні фото вже дозволити провести частковий енергоаудит 10-ти рівненських шкіл та професійний – для 4 ОСББ. Тепловтрати виявилися разючими, а причини їх у більшості випадків – недбалість будівельників та халатність працівників «аудитованих» установ.

Тепловізор у мирних цілях, або Як у Рівному «фотографують» втрати тепла

− Для зйомки ми маємо простенький тепловізор виробництва США, придбаний за 50 тисяч гривень. Чому я кажу простенький, тому що дійсно дорога модель made in Німеччина коштує 50 тисяч євро. Але нам не треба якихось особливих функцій, щоб знімати тепловтрати, − розповідає експерт з енергоефективності, член ради ГО «ЕКОклуб» Дмитро Сакалюк. – З його допомогою ми вирішили провести енергоаудит рівненських шкіл. Їх у нас трошки більше 33. Уже на перших етапах зіткнулися з тим, як неякісно утеплили в школі фасади на «стиках». Утеплена стіна і неутеплений цоколь, неякісно встановлені вікна, рами яких просто «запінили», − усе це причини для міського Управління освіти подати в суд на виконавця робіт і змусити його повернути гроші або виконати роботи за свій рахунок і якісно. Зрештою, можу заявити, що в Рівному немає жодного вікна, встановленого згідно з державними будівельними нормами. Оскільки це передбачає кілька шарів ізоляції з двох сторін. Інша проблема – відпала штукатурка. З одного боку – це всього сантиметр утеплювача, але його відсутність уже дає два градуси тепловтрат. А щоб нагріти приміщення додатково на 1 градус треба спалити додатково 13 % теплоносія, незалежно від його виду (газ, електрика, тверде паливо). Ще один фактор – відкриті увечері й (або) на вихідні квартирки (або залишені на провітрювання). Це гроші на вітер. Причому гроші не якісь-там, а платників податків – кожного з нас. Зрозуміло, що там є проблема з витяжкою і циркуляцією повітря, але ж хіба таким способом її вирішувати? У бізнес-структурах, які рахують гроші залишені на два дні кватирки – це неможлива річ. У такому випадку значно ефективніше було б відкрити навстіж вікно на 10 хвилин, повітря б замінилося, а всі предмети лишилися б тої ж температури. У випадку ж такого «провітрювання» холодні «язики» потрапляють на стіну, спричинюючи грибок та інші неприємності.

Тепловізор у мирних цілях, або Як у Рівному «фотографують» втрати тепла

За словами Дмитра Сакалюка, частина причин втрати тепла взагалі важко піддаються логіці. Оскільки енергоаудитори знайшли кілька шкіл з… дірками у стінах.
− У мене, як у будівельника, в принципі є кілька ідей, що б ще могло бути. Може, якась витяжка з хімічного кабінету чи вивід конденсату. Але чому ці дірки не замурувати, не запхнути хоча б якоїсь старої мінеральної вати чи пінопласту – у мене жодних ідей нема, − дивується Дмитро.

Тепловізор у мирних цілях, або Як у Рівному «фотографують» втрати тепла

Результатом енергоаудиту шкіл стало створення плакатів із рейтингом шкіл за тепловтратами.
− Ми показали, яке у них споживання і площа, скільки дерев треба зрубати і спалити, щоб обігріти таке приміщення і написали наші рекомендації – що варто було б зробити, що поліпшити цю ситуацію. Для половини шкіл перша рекомендація – ввести якісну систему енергетичного моніторингу і менеджменту.
Аналогічних заходів рівняни пропонують вжити і по всій Україні. Грамотний енероменеджмент, а отже, заощадження на теплі, можуть врятувати від закриття не одну школу.

Довідково: Громадська природоохоронна організація «Екоклуб» діє в Рівному з 1998 року. Є представництвом WISE/NIRS в Україні та постійним активним членом антиядерного руху.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x