Як не заснути за кермом

Як не заснути за кермом

З початком весни на дорогах збільшується кількість автомобілів. Відбувається це тому, що багато водіїв пробуджують свої авто від зимового сну і сідають за кермо. Переважна більшість цих автолюбителів не є професійними водіями, і користується послугами свого залізного коня лише час від часу. Та й їм інколи доводиться вирушати в далекі поїздки. На відміну від професіоналів, любителі зазвичай не надто обізнані з хитрощами і тонкощами нічного водіння, і нерідко потрапляють в неприємні ситуації саме в цей час доби. Адже вночі не лише погіршується видимість, а й організм відмовляється працювати настільки продуктивно, як удень. Зрозуміло, що вночі краще відпочивати, але бувають випадки, коли таки доводиться братися за кермо і в цей час доби. У такому випадку вам допоможуть кілька важливих порад від професіоналів та експертів.

Вирушаючи в далеку подорож, автомобільні експерти радять водіям планувати свої сили і розбивати дорогу на кілька ділянок, де можна відпочити і розім’ятися. Щоб не заснути, бувалі мандрівники радять завжди мати в машині, що пожувати, возити балакучих і уважних пасажирів і не нехтувати коротким сном.
Для початківців, які лише нещодавно отримали водійські права, за день рекомендується проїжджати не більше 50 км і уникати жвавих трас. Щоб не задрімати під час довгої дороги за кермом, потрібно постійно бути чимось зайнятим. Відкрийте вікно, змінюйте швидкість руху залежно від стану дорожнього полотна. Якщо є можливість, візьміть із собою пасажира. Якщо відчуваєте, що засинаєте, посадіть його ззаду і попросіть стежити за вашими очима. Як тільки очі у водія почнуть злипатися, пасажир повинен негайно дати про це знати.

Напередодні поїздки треба як слід виспатися і не вживати алкоголь. Перед дорогою краще їсти не дуже багато, натомість взяти з собою кілька корисних перекусів. Якщо ви будете щось жувати в дорозі, це дійсно допоможе не заснути. Перевагу віддавайте фруктам і овочам. Розбудять вони не гірше за чіпси і сухарики, а от шкоди від них менше. Далекобійники радять мати з собою свіжий апельсин. Коли сон починає дошкуляти, почистіть його і розкладіть цедру перед собою. Речовини, які виділяються з цедри, активізують мозок. Якщо стан організму і шлунку дозволяє, випийте кави чи напою-енергетика, які можна знайти на будь-якій заправні станції.

Врятувати також може і музика або радіопередача. Тільки пам’ятайте, що вона має вас не заспокоювати, а навпаки – дратувати або навіть викликати обурення. Ці почуття набагато сильніші за позитивні і краще активізують мозок.
Якщо дорожна обстановка дозволяє, займіть мозок плануванням і обдумуванням мети поїздки. Наприклад, якщо ви їдете на машині у відпустку, то думки про те, що ви там будете робити, додадуть вам сил і бадьорості.
Коли відчуваєте, що стає зовсім важко, не геройствуйте. Зупиніть машину, заглушіть двигун, заведіть на мобільному будильник, щоб він спрацював через 15 хвилин, розслабтесь і закрийте очі. Навіть якщо поспати не вдасться, такий відпочинок допоможе на певний час здолати сонливість.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x