Готуємо картоплю до посадки

Готуємо картоплю до посадки

Ще кілька десятків років тому кожна людина, причетна до вирощування сільськогосподарських культур, твердо знала – картоплю треба садити на першотравневі свята. Вчені й досі сперечаються, чому так відбулося, але протягом останніх років, клімат у нас змінився. Щоб переконатися в цьому, достатньо просто виглянути за вікно. Після завершення зими пройшло лише кілька днів, але весна вже повністю ввійшла в свої права. Тож, не залежно від того, яку дату показує календар, вже варто замислитися над долею майбутнього врожаю «другого хліба». І хоча зараз братися за висаджування картоплі ще зарано, досвідчені городники вже готують бульби до посадки. Попередня підготовка посадкового матеріалу вважається одним з найбільш відповідальних моментів у вирощуванні «другого хліба». Починати треба з перебирання насіннєвих бульб. При цьому слід відібрати всі неповноцінні бульби, уражені сухою або мокрою гниллю, паршею та іншими хворобами, а також занадто дрібні (масою до 30 г) і потворні, а також бульби масою понад 90 гр.

Якщо для посадки використовувати дуже дрібні бульби, то з них зросте мало стебел і врожай буде невеликий. Якщо садити занадто велику картоплю, то надземна частина буде розвиватися швидше, ніж коріння. А коли запас поживних речовин закінчиться, коренева система не зможе забезпечувати надземну частину. При цьому розвиток рослини припиниться до тих пір, поки не підросте коренева система.
Потім повноцінні бульби треба розділити на три фракції: дрібні (масою 30-50 г), середні (масою 50-75 гр) і великі (76-90 гр). Кожну фракцію треба висаджувати окремо, що забезпечує одночасні сходи, однаковий за часом розвиток рослин і проведення своєчасного догляду за посадками. Посадка не розсортованих за величиною бульб призводить до строкатості сходів і ускладнює подальший догляд за рослинами. Та й щільність посадки різних за величиною бульб теж повинна бути різною.
Існує багато способів підготовки картоплі до посадки: прогрівання, пророщування, озеленення, обробка ростовими речовинами і мінеральними добривами, стимулюючі надрізи, підготовка часточок бульб тощо. Та найчастіше в домашніх умовах використовується саме пророщування. На ньому й зупинимося.

Пророщування бульб до утворення справжніх паростків проводять у світлому приміщенні з температурою 12…14° С вдень, 6…8° С вночі. Для цього бульби розкладають тонким шаром і витримують 30–35 днів. Пророщування дає кращі результати при змінному температурному режимі. Для цього перші 7 днів бульби витримують при температурі 20…22° С, а наступні 4 тижні – при температурі 7…8° С. Висока температура в перший тиждень пророщування викликає пробудження вічок, а подальше її зниження сприяє утворенню товстих і міцних паростків. До кінця терміну на бульбах з’являться зелені паростки довжиною 1–2 см. Це означає, що картопля до посадки готова. Щоб паросток був коротким і товстим, треба обов’язково знижувати температуру вночі.
Необхідна умова для успішного проростання бульб – вологе (в межах 90–95 %) повітря в приміщенні. Для цього бульби періодично оприскують водою.

Для пророщування можна використати і поліетиленові пакети ємністю по 4–5 кг. Для «дихання» картоплі в мішках роблять отвори діаметром 1–1,5 см на відстані 10–15 см одне від одного. У таких пакетах бульби утворюють міцні зелені проростки. Сходи з’являються значно раніше, ніж у картоплі.
Вологе пророщування для отримання ранніх бульб проводять у торфі, тирсі, моху, перегної. Для цього в невеликі ящики накладають насіннєві бульби, перемішуючи їх із невеликим шаром зволоженого ґрунту, ящики ставлять у приміщення з температурою повітря 16…18° С. Вологість ґрунту при цьому підтримують на рівні 75–80 %. Цей спосіб дозволяє одержувати посадковий матеріал не тільки з пророслими очками, але і з невеликими корінцями. А це дає можливість отримати свіжу картоплю в ранні терміни.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x