Чи можна користуватися підсилювачами слуху, які зараз активно рекламують?

Чи можна користуватися підсилювачами слуху, які зараз активно рекламують?

– Останнім часом газетні полоси, екрани телевізорів, та інтернет-оголошення рясніють рекламою, що пропонує придбати зовсім недорогий (від 200 грн), мініатюрний, внутрішньовушний слуховий підсилювач. Реклама обіцяє ефективний та якісний апарат. Торгові представники навіть їздять по селах області, здійснюючи буквально подворовий обхід. Називають себе представниками обласної лікарні (навіть документи якісь підробні показують), пропонують акцію з придбання по надзвичайно вигідних цінах звукового підсилювача. Або навіть пропонують замінити уже наявний у людини слуховий апарат на звуковий підсилювач – «значно новіший», з доплатою певної суми, – коментує завідувачка обласного сурдологічного центру, обласний сурдолог Галина Зайчук.

– Для слабочуючої пересічної людини, особливо в період тотального безгрошів’я на фоні захмарних платіжок за комуналку, пропозиція приваблива. Окрім занадто низької ціни, придбати звуковий підсилювач можна без попереднього обстеження і підбору, а інколи навіть через пошту і заочно!
Використовувати прилади без кваліфікованого підбору небезпечно. Адже орган слуху людини – дуже складний. Не можна самостійно купувати підсилювач звуку і навіть слуховий апарат, керуючись при цьому лише ціною. Це не мобільний телефон! Слухових апаратів є дуже багато і всі вони відрізняються один від одного не лише зовнішнім виглядом, але і внутрішньою «начинкою». Далеко не кожен слуховий апарат підходить будь-якій людині. Слуховий апарат має бути підібраний індивідуально – з урахуванням ступеню втрати слуху людини та інших індивідуальних властивостей. А звуковий підсилювач пропонують одного типу всім людям, не враховуючи рівень слуху та частотну характеристику.

Замовлений по телефону «підсилювач звуку», або куплений у випадкових людей, може назавжди вбити залишки слуху людини! Окрім того, при використанні таких «підсилювачів» не виключені інсульти, порушення зі сторони вестибулярного апарату, поява головного болю, дерматити, алергічні реакції. Саме тому слуховий апарат потрібно добирати, і повинен це робити спеціаліст. Не потрібно вірити ніяким псевдопредставникам, які проводять незрозумілі акції, роз’їжджаючи по селах. Лікарі з обласної лікарні такого не проводять!
Для вдалого добору слухового апарату та компенсації порушень слуху необхідно: консультація лікаря-сурдолога, детальна діагностика порушень слуху (аудіометрія), підбір слухового апарату саме тієї моделі, яка може максимально компенсувати втрату слуху конкретної людини.

Окрім технічних характеристик, слуховий апарат повинен відповідати естетичним вимогам конкретної людини (маленький, внутрішньовушний). Вирішивши придбати той чи інший слуховий апарат, обов’язково поцікавтесь, хто і яким чином буде його обслуговувати, забезпечувати гарантійний та післягарантійний ремонт.
Слуховий апарат – це виріб медичного призначення, тому призначає, підбирає і налаштовує його лише слухопротезист – після ретельного обстеження! Сучасний якісний слуховий апарат обов’язково має бути сертифікований і зареєстрований у МОЗ України і відповідати технічним та гігієнічним нормам.
Тому потрібно запам’ятати: на користь піде тільки правильно дібраний і налаштований індивідуальний слуховий апарат.

За консультацією необхідно звертатись:
м.Черкаси, вул.Менделєєва, 3,
Комунальний заклад «Черкаська обласна лікарня»,
Сурдологічний центр. Тел.: 45-71-96

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x