Як зберегти свій слух?

Як зберегти свій слух?

Більше 10% населення земної кулі страждає від порушень слуху. У таку статистику не легко одразу повірити, адже порушення слуху належать до відносно «непомітних» хвороб: слабочуючі люди нормально рухаються, можуть працювати. Однак від проблем зі слухом погіршується якість спілкування цих людей з друзями і рідними, особливо якщо йдеться про абсолютну глухоту. Вилікувати порушення слуху можливо за умови ранньої діагностики, а запобігти їх появі – за грамотної профілактики. Тож поговоримо про те, що поступово забирає у людини можливість чути.

Фактори, з якими ми не можемо боротися
• Вік. У 33% людей старших 65 років спостерігається зниження рівня слуху, яке у багатьох випадках прогресує. Випадки порушень слуху у молодому віці частіше пов’язані із хворобами, травмами або спадковістю.
• Стать. Чоловіки частіше ніж жінки (17% проти 10%) страждають від порушень слуху.
• Спадковість. Якщо хоча б в одного з ваших батьків були проблеми зі слухом, імовірність виникнення таких самих проблем у вас зростає.
Фактори, які ми можемо звести
до мінімуму чи ліквідувати зовсім
• Акустична травма. Уникайте перебування у шумному середовищі. На виробництві використовуйте засоби захисту, які призначені по техніці безпеки. Не вмикайте надто голосно телевізор.
• Куріння. Чим швидше забудете про цю шкідливу звичку, тим швидше ваш організм відновиться, а ризик розвитку хвороб середнього вуха знизиться.
• Артеріальна гіпертензія. Контролюйте рівень артеріального тиску, регулярно проходьте медобстеження, консультуйтеся з лікарем і дотримуйтеся його рекомендацій.
• Неправильне харчування. Надмірна вага тіла може стати причиною порушень артеріального тиску і розвитку цукрового діабету, які можуть негативно вплинути на роботу слухової системи. Тому не зловживайте харчами, які містять холестерин (м’ясо, масло, яйця, молочні продукти), збагатіть своє звичне меню овочами, фруктами, цільнозерновими кашами і хлібом.
• Алкоголь. Зловживання міцними напоями призводить до погіршення якості слуху. Тому зведіть споживання алкоголю до мінімуму.
• Цукровий діабет. У діабетиків зростає ризик порушення слуху у зоні високих частот. Тому вчасно проходьте обстеження у лікаря, контролюйте рівень цукру в крові.
• Стрес. Навчіться контролювати стрес і його наслідки. Відпочивайте, достатньо спіть і намагайтеся ставитися до життєвих проблем по-філософськи. Нехай головним для вас буде ваше здоров’я, а не скороминущі негаразди.
І не забувайте про медичний контроль. Після 60 років регулярно проходьте огляди у лікаря-отоларинголога. А якщо проблеми зі слухом уже наявні – перевіряйте свій стан у сурдолога.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x