Відкрилася виставка історичних документів, пов’язаних із Шевченком

Відкрилася виставка історичних документів, пов’язаних із Шевченком

З нагоди 200-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка 3 березня 2014 року в читальному залі Державного архіву Черкаської області до уваги громадськості представлено виставку архівних документів «Вшануймо Кобзаря», що зберігаються в сховищах установи.

«Новій Добі» повідомили про це Державному архіві Черкаської області.

Творча спадщина геніального українського народного поета і художника Тараса Шевченка увійшла до скарбниці найцінніших надбань світової культури. Джерелознавчі дослідження особистості й яскравого таланту Тараса урізноманітнюються завдяки залученню особових архівних фондів, серед яких слід вирізнити документи істориків і краєзнавців Черкащини, які вивчали біографію Великого Кобзаря. Поміж черкаських краєзнавців помітним фігурами в ХІХ ст. були родини меценатів Симиренків і Яхненків. У ХХ ст. – Степан Нехорошев, Григорій Храбан, Микола Комарницький, Юрій Смолянський. Достойними продовжувачами їхньої благородної справи стали Михайло Пономаренко, Іван Городинець, Володимир Гончаренко.

Всенародне вшанування пам’яті поета набуло державних масштабів починаючи з 1918 року, про що свідчать архівні документи. Широко відзначалися ювілеї Т. Г. Шевченка в 1939 і 1961 роках. В 1964 році в світовому масштабі відзначено 150-річчя з дня народження Кобзаря.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x