«Рушник національної єдності» — рукотворна сучасна реліквія

«Рушник національної єдності» — рукотворна сучасна реліквія

Ми вже повідомляли, що у роковини Тараса Шевченка у Черкасах лише один день можна було побачити унікальний витвір — «Рушник національної єдності». Його хранителями нині є подружжя Тамари та Миколи Степаненків, які власне й провели цікаву презентацію унікального національного оберегу, розповівши про його створення. Факти та цифри навколо цього просто вражають, а ще містяться на сторінках спеціального паспорту аж на 270 сторінках.

Знай наших!
Хранителі рушника з вдячністю говорять про те, що в реалізації цього проекту надзвичайно багато зробили черкащани. Зокрема, душу туди вклала майстер народного мистецтва, заслужений художник України, Олександра Теліженко. Саме вона придумала композицію візерунків на основі наукових праць етнографів. А майстерня Олександри Теліженко розробила макет вишивки рушника та здійснила обрис майбутньої вишивки на полотні, за яким і працювали майстри зі всіх куточків України та обласних центрів, а також 4 українських діаспор закордоном.

Унікальне все — від задуму до полотна
Полотно, на якому було вишито унікальний колективний витвір було виткано власноруч з конопель ще 55 років тому селянкою з Хмельниччини Катериною Андрощук. Його й придбали Степаненки для реалізації своєї ідеї. На різних етапах роботи до роботи долучились майстри різних національностей та різного віросповідання. Рушник також вишивався у Севастополі та у Бахчисараї. Долучилась до процесу і діаспора в Москві. Загалом взяли участь у творенні рушника 1340 чоловік. Серед них наймолодшим творцем була 8-річна дівчинка, а найстаршою − 84-річна жінка.

Закодований рушник
Композиційно рушник поділено на три частини. Перша символізує минуле України. Там вишито знаки Трипілля, а за ними могутні символи Київської Русі. Далі слідує шикарне козацьке барокко, серцевиною якого є шишка – символ, що прийшов у козаччину з прадавніх часів. Два трикутники – це криниця. Два птахи – душі наших предків з гілками слави героїв-борців, які віддали своє життя за Україну. Трохи далі Берегині — жіночі фігури тримають у піднятих руках розшитий золотом Тризуб.
У другій частині рушника, присвяченій сучасній Україні, мовою шиття зображено Дерево життя, на якому квітнуть з 27 квітів, відповідно до територіально-адміністративного складу України.

Цікаві факти про «Рушник національної єдності»
Перше вишивання «народної святині» відбулося у 2007 році у Запорізській області на острові Хортиця.
Усього колективних вишивань було 48, зокрема 6 у діаспорах у Польщі, США, Канаді та Молдові.
Долучались до роботи над вишивкою уповноважений ВР з прав людини Н. Карпачова та повноважені посли України у Польщі та Канаді, постійний представник України в ООН Ю.Сергеєв та генеральний консул України в м. Нью-Йорку М. Кириченко.

Під час акції «Рушник національної єдності» провезли близько 54 тис. км, зокрема, більше 5 тис.км залізницею та 22500 км літаком.

Благословили на вишивання:
УПЦ Київського патріархату, УПЦ Московського патріархату, УАПЦ, Українська греко-католицька церква, духовне управління мусульман Криму.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x