Блокада Донбасу шкодить Україні

16 грудня 2016 бійці добровольчих батальйонів заявили, що якщо протягом семи днів усі українські військовополонені не будуть звільнені терористами, добровольці почнуть тотальну блокаду окупованих територій. 26 січня добровольці оголосили про блокаду, не пропускаючи метал, вугілля, деревину та промислові партії алькоголю і сигарет. Ініціяторами стали об’єднання «Свобода», «Правий cектор», а також партія «Національний корпус».
На Донбасі зупинилися Єнакіївський металюргійний завод − виробник сталі та шахти об\’єднання «Краснодонвугілля» − виробника коксівного вугілля. Всіх робітників цих підприємств вивели в простій зі збереженням двох третин платні. Обидва підприємства зареєстровані на підконтрольній Україні території і сплачують усі передбачені законом України податки і збори до державного бюджету.

Україна потрапила в скрутне становище: теплові електростанції працювали досі на вугіллі-антрацитові з Донбасу, якого не стало. З 17 лютого в Україні впровадили режим надзвичайного стану в енергетиці. Енергетична блокада веде до підриву національної валюти, припинення економічного зростання, зменшення надходжень до бюджету, неможливості виконання соціяльних програм і збільшення робочих місць.
Верхівка «ДНР» оголосила про впровадження так званого зовнішнього управління на підприємствах української юрисдикції.

На підконтрольних терористам територіях діє кілька великих заводів і десятки шахт, які зберігали українську юрисдикцію, зокрема, Єнакіївський металургійний завод і Харцизький трубний завод, що входять в групу «Металінвест» Ахметова; Ясинуватський і Макіївський коксохімічні заводи і Донецький металургійний завод, що входять в групу «Донецьксталь».
Також на території так званої «ДНР» діють понад 20 шахт, найбільша з яких шахта імені Засядька в Донецьку.

У Луганській області діють ПАТ «Краснодонвугілля» і Алчевський меткомбінат компанії «Метінвест», а також шахти ТОВ «Ровенькиантрацит» і ТОВ «Свердловськантрацит» компанії «ДТЕК», яка також належить Ахметову.

Отже, податки підуть на потреби «ДНР». А куди йти безробітним робітникам? Найпростіше − до війська тієї ж «ДНР». Росія теж виграла – українські підприємства тепер змушені купувати вугілля в Росії і за високу ціну.

Представництво Европейського Союзу в Україні закликало припинити блокаду залізничного сполучення на Донбасі, яка може призвести до енергетичної кризи, що вплине на людей по обидва боки від лінії розмежування. Управління координації гуманітарних питань ООН заявило, що блокада призведе до гуманітарних негараздів і соціяльної напруги. Посольство США в Україні заявило про занепокоєння бльокуванням постачання вугілля з Донецької та Луганської областей. Представник Росії в Трьохсторонній контактній групі Борис Гризлов заявив, що Росія піде на тісніші економічні зв’язки з окупованою нею частиною Донбасу.
Може не варто проводити акції, від яких виграє недруг, а «Нова доба» не має електрики?

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x