На Черкащині похолодає

На Черкащині похолодає

Тепло в березні ще не може бути надійним, оскільки воно приходить із теплими повітряними масами і йде разом з ними. Сонце починає добре прогрівати землю лише з Дня весняного рівнодення (22-23 березня), про це повідомляють в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

Середній температурний фон перших 12 днів місяця виявився на 4-10° вище кліматичної норми, значних опадів не було. При цьому, як і характерно для ранніх весен, в окремі дні, упродовж доби відмічалася значна амплітуда температура повітря від 15° тепла (вдень) до 4° морозу (вночі). Така помірно тепла погода позитивно впливає на зимуючі рослини. Вегетація у них відбувається поступово.
Однак разом із настанням потепління, початком весняно-польових робіт та активного відпочинкового сезону приходить і небезпека – виникнення неконтрольованого поширення пожеж. Особливою загрозою для лісу є випалювання сухої рослинності та її залишків на сільськогосподарських угіддях, смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, які прилягають до лісових масивів та розкладання багаття відпочивальниками в лісі. Такі необдумані дії негативно впливають на стан навколишнього природного середовища – забруднюється атмосферне повітря та з\’являється реальна загроза здоров\’ю людини.

За даними гідрологічних спостережень, як Кременчуцьке водосховище, так і малі та середні річки регіону повністю очистилися від льодових утворень. Лише гідропост Адамівка відмічає 80 % льодоставу з промоїнами, тому виходити на останки льоду особливо небезпечно.
За прогнозом синоптиків, на поточному тижні погода суттєвих змін не зазнає. Лише 16-17 березня очікується похолодання та невеликий дощ.

За попередніми розрахунками, на більш інтенсивне тепло можна розраховувати в третій декаді березня. Саме тоді аграрії можуть розраховувати на готовність ґрунту до обробітку.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x