Коротко про зазначення у податкових накладних кодів за УКТ ЗЕД

На запитання платників податку на додану вартість заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування та контролю за відшкодуванням податку на додану вартість управління податків і зборів з юридичних осіб Головного управління ДФС у Черкаській області Ольга Познякова висвітлила питання зазначення у податкових накладних кодів товару згідно з УКТ ЗЕД.

Перше. Цього року не застосовуються штрафні санкції за помилки, допущені в податковій накладній під час зазначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД та/або коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг – п. 351, підр. 2, розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України.

Друге. Код товару згідно з УКТ ЗЕД зазначається у податковій накладній суцільним порядком без будь-яких розділових знаків (пробілів, крапок тощо). Платники ПДВ мають право (крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України), зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД не повністю, але не менше ніж чотири перші цифри відповідного коду. Код зазначається на рівні позиції, підпозиції, категорії, підкатегорії відповідно до Закону України «Про Митний тариф України»: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/584%D0%B0-18/paran3#n3 У разі постачання товару, ввезеного на митну територію України проставляється позначка «Х» – Порядок заповнення податкової накладної, в редакції наказу Міністерства фінансів України від 23.02.2017 №276.

Третє. Державна фіскальна служба визначає умовні коди товарів, що відсутні в УКТ ЗЕД, та забезпечує їх оприлюднення на власному офіційному веб-порталі для використання платниками податку при складанні податкових накладних відповідно до статті 201 Податкового кодексу України. Довідник умовних кодів товарів розміщений у розділі «Довідники» веб-порталу: http://sfs.gov.ua/dovidniki–reestri–perelik/dovidniki-/288992.html

Четверте. Позиція Державної фіскальної служби щодо зазначення коду за УКТ ЗЕД у накладних за щоденними підсумками міститься у підкатегорії 101.17 ресурсу «ЗІР»: платник податку згруповує в податковій накладній в графі «Номенклатура постачання товарів/послуг продавця» товари/послуги за групами, що відповідають певному коду товару згідно з УКТ ЗЕД/коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, та графи 4, 5, 6 та 7 не заповнює.

П’яте. Роз’яснення Державної фіскальної служби України від 20.01.2017 №1312/7/99-99-15-03-02-17 в частині зазначення при складанні податкової накладної коду товару згідно з УКТ ЗЕД в графі 3 табличної частини податкової накладної діяло до моменту реєстрації податкових накладних нової форми, тобто по 15 березня 2017 року включно.

Ольга Познякова нагадала, що з 16 березня 2017 року податкові накладні/розрахунки коригування реєструються в ЄРПН за формою, затвердженою наказом №276. Реєстрація в ЄРПН до 16 березня (по 15.03.2017 включно) податкових накладних / розрахунків коригування за формою, яка була діючою до внесення змін наказом №276, не визначається як помилка, допущена при складанні податкової накладної, та не може бути єдиною підставою для невизнання податкового кредиту за такою податковою накладною. Такі податкові накладні / розрахунки коригування є підставою для віднесення зазначених в них сум податку до складу податкового кредиту (за умови дотримання всіх інших вимог Кодексу щодо формування податкового кредиту).

І останнє. З 1 січня 2017 року режим попереднього програмування РРО доповнено кодом товарної підкатегорії пального згідно з УКТ ЗЕД. Отже, при реалізації пального в розрахункових документах, що підтверджують виконання розрахункових операцій, повинні бути відображені коди УКТ ЗЕД реалізованого пального – лист Державної фіскальної служби України від 08.02.2017 №3080/7/99-99-12-03-03-17 «Про законодавчі зміни в частині акцизного податку»: http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/71260.html

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x