Каталог «Рушники Шевченкового краю» поповнюється новими раритетами

Каталог «Рушники Шевченкового краю»  поповнюється новими раритетами

У Черкаському обласному краєзнавчому музеї триває робота над створенням каталогу з електронним додатком «Рушники Шевченкового краю» (із фондів краєзнавчого музею). Працівники відділів етнографії, фондів, історії краю ХIV- поч. ХХ ст., фотограф, художники опрацювали уже понад 2000 рушників, але активна робота триває.
Як стало відомо зі слів завідувача відділу етнографії краєзнавчого музею Вікторії Наумчук, нещодавно до унікального етно-проекту долучились майстрині-вишивальниці клубу «Дивина» із міста Сміла.

Каталог «Рушники Шевченкового краю»  поповнюється новими раритетами

Марина Філь — керівник клубу, не лише сама долучилась до проекту по створенню каталогу, але змогла переконати членів свого клубу у необхідності збереження вишитих зразків саме у музейних колекціях.
Так, вишивальниця клубу Людмила Кожушко передала до музею та в каталог авторський рушник ручної роботи, який був вишитий у 2006 році у техніці хрестиковий стіб із різнокольорового муліне.

Каталог «Рушники Шевченкового краю»  поповнюється новими раритетами

— Подарований рушник Людмила Степанівна відшила за давнім рушником із Смілянського району, який вона фактично врятувала від знищення, бо його використовували в побуті як утирач, — розповідає історію рушника Вікторія Миколаївна. — Автор відшитого рушника Людмила Кожушко назвала його «Добробут» та вклала в нього не лише власні позитивні думки, а й зберегла знаки, символи-обереги автентичного рушника. За словами місцевого дослідника вишивки, вчителя ЗОШ № 12 Миколи Володимировича Клімашевського саме такі зображення вишивали наші прабабусі на рушниках для достатку, добробуту та врожайності.

Людмила Степанівна Кожушко має вищу освіту, працювала товарознавцем, вона — ветеран праці, майстер народної творчості, активний учасник творчих акцій, виставок-ярмарок, обласних фестивалів, оглядів народної творчості, має персональні виставки міського й обласного рівнів. Навчає мистецтву вишивки молоде покоління.

Тетяна Євгеньєва

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x