Як правильно бігати?

Як правильно бігати?

Біг – найпоширеніший вид спортивних тренувань. Його шанувальники прагнуть скинути зайву вагу або ж підтримують тіло і дух у тонусі. Біг сприяє виробленню ендорфінів, прискоренню кровообігу і зміцненню серцево-судинної системи. Регулярні заняття уповільнюють процеси старіння.

Існують і протипоказання для бігу:
– Вада серця;
– Порушення кровообігу;
– Тромбофлебіт ніг;
– Важка форма гіпертонії;
– Плоскостопість.
Перед тим, як почати бігати, бажано отримати консультацію лікаря, який визначить, враховуючи ваш стан здоров’я, чи підходить вам цей вид тренувань.

Де займатися бігом
Щоб налаштуватися на позитивний лад і зняти напругу, уникайте людних місць та переповнених автомобільних шосе. Бігайте у паркових або лісових зонах, а найкраще – на стадіоні, якщо він є неподалік вас. Біг на твердому асфальті шкідливий для суглобів і хребта.

Як одягтися?
Не обов’язково купувати речі від відомих і дорогих спортивних брендів, але важливо дібрати комплект, який зручний, не сковує рухів і відповідний погоді.
Особливу увагу приділіть вибору спортивного взуття. Найкраще купувати його у спеціалізованих магазинах, де, зазвичай товар якісніший і краще пристосований для постійних фізичних навантажень. Кросівки повинні бути відповідними за розміром і виготовленими з «дихаючих» матеріалів.

Вранці чи ввечері?
Якщо вам зручно здійснювати пробіжки вранці, то найбільш визначений час для цього 6:30–7:30. Вчені кажуть, що у цей часовий проміжок організм прекрасно реагує на м’язові навантаження.
Професійні спортсмени радять вибирати час для бігу з урахуванням цілей, яких ви бажаєте досягти. Якщо ваше завдання – зміцнення судин і нервової системи, а також підтримання загального тонусу організму, то бігайте вранці. Якщо прагнете схуднути – бігайте ввечері. Однак не варто сприймати ці рекомендації як догму. Займайтеся спортом, коли це зручно вам і дотримуйтеся обраного часу постійно.

Підготовка до бігу
Пам’ятайте, що не можна бігати відразу після прийому їжі. Перед тренуванням випийте трохи води, щоб уникнути зневоднення. Перед початком пробіжки зробіть розминку: пройдіться кілька хвилин швидким кроком, глибоко подихайте, зробіть махи руками і ногами.

Як правильно бігати
Намагайтеся бігти прямо, уникайте нахилів корпусу вперед, не біжіть підстрибом і не робіть різких рухів. Не закидайте і не опускайте вниз голову – тримайте її прямо, дивіться перед собою. Дихайте носом, руки тримайте зігнутими в ліктях. Під час пробіжки не розмовляйте. Зосередьтеся на процесі і намагайтеся не відволікатися. Не потрібно бігати через силу, якщо у вас раптово щось заболіло або з’явилася задишка. При виникненні неприємних відчуттів слід зменшити темп і подихати ротом. Для людей похилого віку, дітей і тих, кому протипоказані часті й інтенсивні фізичні навантаження, припустимі деякі обмеження: повільний біг, чергування ходьби і бігу.

Скільки потрібно бігати
Починати заняття бігом потрібно з нетривалих тренувань. Не намагайтеся відразу вичавити з себе максимум сил та енергії. Новачкам радять 15-хвилинні пробіжки. Через два тижні час можна збільшити до 1 години. Чергуйте біг підтюпцем і швидку ходьбу – таке тренування вважається найбільш ефективним для схуднення та зміцнення серцевого м’яза.
Для початку бігайте кілька разів на тиждень, поступово збільшуючи кількість тренувань. Згодом ви морально і фізично втягнетеся в навантаження і зможете робити це щодня.

Як дізнатися, чи ефективна пробіжка
До пробіжки ви повинні знати частоту вашого пульсу в спокійному стані. Після того, як закінчите пробіжку, виміряйте пульс знову. Якщо після тренування він став на 50% частіший, то отримане під час пробіжки навантаження є для вас допустимим і достатнім.

Що робити після пробіжки
Зробіть кілька простих вправ або просто повільно ходіть, адже стояти на одному місці відразу після пробіжки не можна. Випийте мінеральної негазованої води для відновлення водного балансу. Потім можна прийняти прохолодний душ, який потрібен не лише для гігієни тіла, але й для зміцнення нервової системи, судин, тонізації шкіри, поліпшення настрою.
Бігайте, і неодмінно позбавитеся від зайвих кілограмів, зміцните імунітет, будете впевнені у собі і матимете хороший настрій.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x