Експерти визначили Індекс демократичного розвитку Черкащини

Експерти визначили Індекс демократичного розвитку Черкащини

У рейтингу Індексу демократичного розвитку регіонів Черкащина займає 12 місце із показником 3,06. За словами експертів, що проводили дослідження, це «золота середина», яка відображає в цілому загальний «діагноз» стану по Україні. Про це сьогодні на прес-конфереції у прес-центрі «Нової Доби» повідомили фахівці ГО «Академія стратегічних досліджень» Сергій Пасічник та Любов Ропало.

– Не можна сказати, що наша область у лідерах, але так само і не пасе задніх. А метода, за якою ми проводили це дослідження, – досить складна і розгалужена. Сума тих векторів і думок, які зібрали в межах опитування зібрані, склалися у таку картинку, – зауважив голова ГО «Академія стратегічних досліджень» Сергій Пасічник. – Це всеукраїнський проект, який започаткували наші колеги з «Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень». А саме дослідження ми провели в межах Асоціації регіональних аналітичних центрів, до якого входить і наша організація.

За мету дослідники ставили виміряти «середній градус» Черкащини за різними напрямками. Опитали понад 1000 експертів, серед яких були і громадські активісти, журналісти та фахівці, які орієнтуються у політичний кон’юктурі регіону.

Опитування проводили за конкретними 10-ма напрямками: стан реалізації захисту прав людини, зокрема стан правосуддя; соціально-економічний стан; громадська активність і самоорганізація громадян; стан ЗМІ; міжетнічні та конфесійні відносини; політична активність, партії, вибори; децентралізація та діяльність органів місцевого самоврядування; якість державних адміністрацій; безпека (злочинність, діяльність органів правопорядку) та корупція.

Експерти визначили Індекс демократичного розвитку Черкащини

– Черкащину у рейтингу посилили громадська активність і самоорганізація громадян, до слова у всеукраїнському рейтингу ми посідаємо друге місце за цим показником, та самоорганізація населення, – говорить виконавчий директор ГО «Академія стратегічних досліджень» Любов Ропало. – А послабили показники сприйняття реформ, зокрема щодо корупції і правоохоронних органів, стану реалізації прав людини і судова сфера. Черкащина – це регіон, який відповідає мінімальним стандартам виборної демократії, в якому демократичні інститути нестабільні, проте це також регіон і великих можливостей, адже жодна із ніш не перевантажена. Хоча ми досить багато в чому залежні від Києва і спостерігаємо великий рівень трудової міграції.
Першу п’ятірку Індексу демократичного розвитку областей України очолили івано-Франківська(3,48), Тернопільська (3,42), Хмельницька (3,40), Сумська (3,27) та Львівська (3,21) області. А останніми в рейтингу виявилися Київська (2,81), Харківська (2,80), Житомирська (2,79), Миколаївська (2,78) та Одеська (2,75).

Експерти визначили Індекс демократичного розвитку Черкащини

Сергій Пасічник також звернув увагу на показник «Міжетнічні та міжконфесійні відносини»:
– Насправді на Черкащині існує кілька больових точок щодо цього. Це питання єврейської та ромської громад. З одного боку, область більш моноетнічна, ніж Одеська, а з іншого саме з цих питань і були деякі нюанси. Можна сказати, загальна проблема полягає в тому, що, якщо в цьому питанні немає подразника, то все ніби то в нормі, а коли починати конкретний діалог, то виникають конфлікти, – зауважив голова ГО «Академія стратегічних досліджень».

Експерти визначили Індекс демократичного розвитку Черкащини

До цього Євген Савісько, релігієзнавець, доповнив, що по за кількістю релігійних напрямків Черкащина є найбільша, однак найтолерантніша. Є спільні проблеми, а є різні, наприклад, надписи на стінах чи постійні конфлікти, що виникають щороку в Умані.

Щодо індексу за блоком «Децентралізація та діяльність органів місцевого самоврядування» Черкащина перебуває на 6 місці, розділяючи за балами його із Івано-Франківською та Хмельницькою областями (3,44). На першому ж місці за цим показником – Вінницька та Тернопільська області.

Експерти визначили Індекс демократичного розвитку Черкащини

– Мені задається, такий розподіл по балах справедливий, бо складно не помітити те, що із настанням фінансової децентралізації власні надходження в об’єднаних територіальних громадах збільшилися у 4 рази, загальні – у 8 разів, – зазначив директор Черкаського підрозділу«Центру розвитку місцевого самоврядування» Сергій Слинько. – Всього у Черкаські області на сьогодні існує 12 ОТГ, 3 з них працювали вже у 2016 році, і всі працювали успішно. Натомість, у Тернопільській області у 2016-му році сформували близько 40 громад, а запрацювало 26, тому тут Черкащина поступається. Також вважаю, що на цей показник вплинула ситуація із непрозорим використанням коштів Черкаської міською радою.

Фахівці ГО «Академія стратегічних досліджень» зауважують, що їхнє дослідження не претендує на науковість, хоча методики, що їх використовували для його впровадження, засновані на напрацюваннях експертів Центру політико-правових реформ та Міжнародного інституту демократії. Надалі планують проводити таке опитування щороку, щоб з часом бачити розвиток ситуації в динаміці.

Анна Крутіхіна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x