Народний депутат допоміг Шполянській станції юних техніків

Народний депутат допоміг Шполянській станції юних техніків

Турбота старшого покоління про молодь, виховання школярів проявляється зокрема в тому, щоб зацікавити їх корисною справою. Адже зрозуміло: безділля – це той ґрунт, на якому проростають різні негативні явища. А що може бути цікавішим, ніж виготовлення і запуск власноруч зробленого літачка чи планера? Навчитись ліпити глечики і чашечки з глини, плести вироби з бісеру, випалювати і випилювати, вдосконалювати свої знання з англійської мови та ще багато іншого можна у Шполянській станції юних техніків – позашкільному навчальному закладі, який знаходиться в місті Шполі.

Основним напрямом у діяльності Шполянської районної станції юних техніків є забезпечення вільного творчого, інтелектуального і духовного розвитку дітей, розвиток в учнів творчої ініціативи і самостійності, конструкторських і раціоналізаторських навиків. Дитина приходить до позашкільного навчального закладу за покликом душі. І найперше завдання цієї установи — підтримати і розвинути цей поклик, прищепити любов до творчої праці й допомогти визначитися з власним майбутнім. Шполянська станція юних техніків своєю програмою навчання охоплює щорічно майже 300 дітей міста Шполи та району.

Позашкільний заклад заснували у 1969 році, хоча приміщення, в якому знаходиться СЮТ, аж 1938 року будівництва. Спочатку в цих стінах колись була школа. Розповідають, що до її будівництва, а точніше другого поверху, нібито причетні німці. Певним підтвердженням цьому можуть бути й німецькі монети 1940–1942 років, які знайшли у стінах закладу кілька місяців тому під час заміни вікон.

У СЮТ завжди працювали фанати своєї справи. Люди творчі і винахідливі, які передають свої знання, вміння й досвід не одному поколінню дітей і підлітків Шполянщини. Її викладачами і вихованцями в різний час були відомі й шановані майстри Петро Пічкуренко і Василь Фарштейн, Галина Дунаєнко і Володимир Нанаєв та багато-багато інших. Творчість була і є тією живою водою, яка вливає свіжі сили у хлопчиків і дівчаток.
Шполянська станція юних техніків працює за науково-технічним напрямом. Наразі тут функціонує 18 груп і 10 гуртків: гуртки авто- й авіамоделювання, художнього випилювання і випалювання, оригамі і паперопластики, початкового технічного моделювання і гончарства, виготовлення сувенірів і ліплення з полімерної глини, конструювання повітряних зміїв і компютерно-лінгвістичний гурток.

Більшість наших вихованців – це діти з багатодітних і малозабезпечених сімей, сироти й напівсироти, а також діти з особливими потребами. Заняття у гуртках абсолютно безкоштовні. За підтримки місцевих підприємців ми повністю забезпечені витратними матеріалами.

Ми маємо дружний і талановитий колектив. Це майстер гончарної справи й мудрець-філософ Станіслав Миколайович Мазурик, який, попри свій поважний вік (наступного року відмічатиме 80-річчя), є дуже активним. Він постійно проводить виїзні виставки і майстер-класи в селах нашого району. Минулого року провів майстер-класи в Золотоноші і Черкасах. Зоя Степанівна Курінна, талановитий і досвідчений викладач, цьогоріч відкрила абсолютно новий гурток «Ліплення з полімерної глини», на якому вихованці вчаться виготовляти різноманітні прикраси: сережки, каблучки, намиста і сувеніри. На гуртках молодих викладачів Василя Анатолійовича Бабенка і Максима Миколайовича Кардаша хлопчаки вчаться виготовляти 3-Д моделі, літачки й автомобілі, а вихованці Людмили Олексіївни Черевко вчаться з найпростіших матеріалів виготовляти шедеври, як-от оригамі чи витинанки. Крім того, нещодавно почав діяти комп’ютерно-лінгвістичний гурток «Speak up», вихованці якого мають можливість абсолютно безкоштовно вдосконалювати свої знання з англійської мови за допомогою комп’ютерних програм.

Наші викладачі працюють лише на ентузіазмі. Керівники гуртків добровільно працюють у позаробочий час, радо беруть участь у різноманітних конкурсах та готують дітей до участі в них. Протягом минулого року працівники нашого закладу провели упорядкування прилеглої території, облаштували квітники і встановили бордюри й огорожу, за підтримки місцевих спонсорів було проведено косметичний ремонт приміщення, оновлено матеріально-технічну базу, придбано приладдя й витратний матеріал. За допомогою районної влади замінили 27 вікон у всьому закладі, а міська рада придбала нові карнизи й тюль для затишку і комфорту.

Наш заклад дуже вдячний кожному, хто допомагає і підтримує нас. А особливо Геннадію Борисовичу Бобову, народному депутату, який почув наше прохання про допомогу у придбанні ноутбука, мультимедійного проектора, проекційного екрана та кольорового багатофункціонального пристрою. А отже, тепер наші заняття проходитимуть на більш високому технічному рівні. Спасибі за розуміння важливості позашкільної освіти у вихованні зростаючого покоління.

СЮТ пишається своїми вихованцями, багато яких у житті стали майстрами своєї справи: вчителями, військовими, інженерами, кваліфікованими робітниками, а то й просто добрими людьми. Вихованці станції займають призові місця в міських, обласних, всеукраїнських змаганнях та конкурсах, беруть активну участь у проведенні різноманітних свят та виставок.
Із початком кожного нового навчального року Шполянська районна станція юних техніків гостинно відчиняє двері своїх майстерень для всіх, кого цікавлять світ техніки і світ прекрасного, хто хоче навчитися своїми руками конструювати, будувати моделі чи прилади. А їм завжди раді висококваліфіковані педагоги, які обов’язково допоможуть здійснити мрії своїм вихованцям.

Усик Лілія Олександрівна,
директор Шполянської станції
юних техніків

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x