«Чебреці» з Катеринопільщини зачаровують своїми піснями глядачів

«Чебреці» з Катеринопільщини зачаровують своїми піснями глядачів

Коли у їхньому виконанні лунають пісні, глядачі ніколи не залишаються байдужими: посміхаються при жартівливих, при глибоко ліричних − задумуються, а при патріотичних − серйознішають. І завжди підтримують оплесками. Свої майстерність і талант учасники аматорського жіночого вокального колективу «Чебреці» Ярошівського сільського будинку культури, що на Катеринопільщині, ось вже майже 15 років дарують не тільки односельчанам.

Незмінний керівник колективу Галина Ступак розповідає:
− «Чебреці» створили у 2002 році за ініціативи тодішнього сільського голови Наталії Андрущенко. Слід відзначити, що завдяки їй придбали сценічні костюми. Першими учасниками ансамблю були Любов Кравченко, Валентина Зелена(на жаль, обидві вже покійні), Зінаїда Олійник, Катерина Пташник, Поліна Булашенко,Тамара Олійник, Любов Марциненко, Лідія Тройчук. Хто за віком, а хто за станом здоров’я, залишили ансамбль. Проте любов до пісні живе у душах багатьох ярошівчан. Тож у різні роки у наші «Чебреці» прийшли Лідія Кукуріка, Тетяна Малаховська, Валентина Самойленко, Ліна Толстова, Наталія Вербовська, Галина Делікатна, Галина Копейка, Лариса Коростієнко, Катерина Джус, Тетяна Мельник. Ми щиро вдячні нашому баяністу Геннадію Малому, який з нами також не перший рік. А першою піснею жіночого вокального ансамблю стала прекрасна пісня «Чебреці». Саме вона й стала назвою для колективу.

Протягом 15 років свого існування «Чебреці» виступали на багатьох сценах. Але найбільш пам’ятними для ансамблю є участь у звіті художніх колективів Катеринопільського району до 60-річчя Черкаської області в обласній філармонії, виступ у Палаці культури «Дружби народів» до Дня працівників сільського господарства, спільний концерт «Грай, гармошко!» з артистами Кіровоградської обласної філармонії в Іванівці та Петроострові (Кіровоградщина відразу за містком через річку Велика Вись). Ярошівських аматорів сцени також радо вітали на Святі Матері у Бровахах Корсунь-Шевченківського району, у Степанцях Канівського на Зелені свята. Вони постійні учасники районного фестивалю «Катеринопільщина має таланти». Неодноразово виступали у районному центрі на свято Івана Купала, де зачаровували і жителів Катеринополя, і його гостей своїми піснями.

А відколи утворилася Мокрокалигірська територіальна громада, «Чебреці» неодноразово виступали у селах, що входять до її складу: Мокрій Калигірці, Сухій Калигірці, Єлизаветці. Не обходиться без них і жодне свято у рідній Ярошівці. Лише у нинішньому, 2017-му, вони подарували односельчанам три тематичні концерти: «Новорічний карнавал», «До нас прийшла Масляна» та «Жінка-мати, жінка-трудівниця» (До Міжнародного жіночого дня 8 Березня). Зараз, за словами керівника колективу, вони готуються до Дня сміху. Адже вони вміють не тільки гарно співати, а ще й розвеселити своїх глядачів. А тих, хто може довести глядацький зал до сміху майстерним виконанням гуморесок, в ансамблі також вистачає.

У перспективі відзначення 15-ої річниці створення «Чебреців». На цей маленький ювілей вони хочуть запросити всіх тих, хто у різні роки виступав у їхньому складі, даруючи людям свій талант, помножений на любов до пісні.
У репертуарі ансамблю близько сотні пісень. Це і ліричні, і жартівливі, і сучасних авторів. Чимало й обрядових – щедрівок, колядок, купальських. Бо, як каже Галина Ступак, з одними й тими піснями прихильність і оплески глядачів не заслужиш.

До речі, вона працює вчителькою початкових класів у Ярошівській школі. А на моє здивоване запитання, як трапилося, що є керівником колективу, відповіла, що ще у студентські роки в Уманському педагогічному інституті ім. П. Тичини вона брала активну участь у художній самодіяльності. І їх не просто навчили співати, а ще й розбиратися у музиці. Жартуючи, Галина Іванівна додає, що вона ще дасть фору багатьом випускникам культосвітніх закладів.

Щоб молодше покоління не забувало, яким багатим є джерело української пісні, на основі ансамблю створили колектив-супутник «Калинонька», до якого увійшли учні старших класів місцевої школи.

Звичайно, без фінансової підтримки колективу в умовах сьогодення аж ніяк не обійтися. Але, як то кажуть, світ не без добрих людей. Тож і під час концерту до 8 Березня голова Мокрокалигірської громади Вікторія Пипа вручила колективу сертифікат на 5 тисяч гривень для придбання нових сценічних костюмів, а також пообіцяла й надалі підтримувати колектив.

І коли вам випаде нагода (всіляке у житті буває) потрапити на концерт жіночого вокального ансамблю «Чебреці», повірте не пошкодуєте. Я в цьому переконаний.

Василь Ходзіцький, фото автора

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x