Що вже можна садити у відкритий ґрунт?

Що вже можна садити у відкритий ґрунт?

Після того як зійшов сніг, ґрунт відтанув, трохи підсох і став піддатливим, тобто не сильно липне до рук й інструменту, але в той же час ще досить вологий – можна приступати до посівів. Хоча більшість культур ще рано «випускати надвір», деякі види рослин можна висаджувати вже прямо зараз, адже вони не бояться не лише заморозків, а й навіть легенького сніжку, яким подекуди ще продовжують лякати синоптики.

Пастернак добре почуває себе ранньою весною. Єдине, що слід пам’ятати, – насіння пастернаку проростає дуже довго, днів 20 потрібно терпляче чекати. Зате йому не страшний мороз і посуха, ніяких особливих вимог до ґрунту немає, аби тільки його не затопило водою.

Мангольд (ще його звуть листковим буряком) – річ дуже корисна і виглядає цілком декоративно і на грядках, і навіть в квітнику. Ґрунт любить родючий і некислий, а в іншому рослина невибаглива. Приблизно через 65 днів після висадження можна починати збирати листя для вживання.

Петрушку треба сіяти якомога раніше, поки земля дуже волога. Насіння можна навіть не замочувати. Сходить добре, тому що вологи вистачає. Ґрунт має бути родючим і бажано не кислим. Можна садити в напівтіні.

Кріп можна сіяти, просто розкидавши насіння по поверхні, як тільки зійде сніг. Лише не забувайте, що ця рослина не витримує кислих ґрунтів. До родючості ґрунту він також небайдужий, тому внесення компосту під посадку піде тільки на користь.

Бораго (огіркова трава) – красива, невибаглива, корисна і ароматна травичка. Не боїться не тільки заморозків, але шкідників і хвороб.

Салат (листовий і качанний) сіяти потрібно обов’язково, оскільки – це просто ціла комора вітамінів, які необхідні організму навесні. Якщо надворі ще холодно, можна поставити над посівами дуги і накрити плівкою або покривним матеріалом, щоб прискорити сходи і зростання салату.

Щавель – невід’ємний інгредієнт зеленого борщу і безлічі різноманітних смачних салатів. Зверніть увагу на те, що рослина ця дуже витривала і живуча. Варто посіяти її один раз, і він ростиме на тому місці протягом багатьох років. Тож, перш ніж висаджувати, добре подумайте, де він вам буде найбільш потрібним не лише цієї весни, а й наступної.

Ранню капусту, як білокачанну так і червонокачанну, можна висаджувати навіть у відкритий ґрунт, якщо на ніч укривати плівкою або половинками пластикових пляшок.

Моркву і буряк для раннього врожаю теж можна сіяти рано навесні. Дуже добре вдаються коренеплоди на вузьких грядках (так званих гребенях) і визрівають при такій посадці швидше. Лиш не забудьте, що буряк абсолютно не виносить кислого ґрунту.

Горох і боби приносять користь не тільки урожаєм, а ще є прекрасними сидератами – чудовими попередниками для більшості інших культур.

Шпинат дуже скоростиглий. Тому його можна використовувати, як попередник перед основними посадками інших овочів. Насіння перед посівом краще замочити на добу-дві, періодично міняючи воду.

Редиску можна сіяти, як тільки відтане ґрунт. Любить вологу, пухку землю.

Також можна ранньою весною, у відкритий ґрунт, сіяти різні види цибулі: цибулю-батун, шніт-цибулю, ріпчасту та інші.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x