Швидкі тести на ВІЛ впроваджують на Черкащині

Швидкі тести на ВІЛ впроваджують на Черкащині

Відтепер швидкі тести на ВІЛ-інфекцію будуть доступні всім на рівні Черкаської області. Це підтверджує відповідний наказ управління охорони здоров’я Черкаської обласної адміністрації. Відтак, впроваджують дослідження швидкими тестами в медичних установах області первинного рівня: амбулаторії сільської медицини, ФАПи, центри ПМСД. Все – у межах втілення на Черкащині проекту «Реформа ВІЛ-послуг у дії», що реалізують за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), з метою забезпечення сталості та інтеграції медичних послуг у сфері надання медичної допомоги ВІЛ-інфікованим та хворим на ВІЛ-інфекцію/СНІД в області, інформують у прес-службі ЧБО ЛЖВ «Від серця до серця».

Швидкі тести для діагностики ВІЛ-інфекції – це діагностичні набори, що прості у використанні. Вони дозволяють отримати результат дослідження протягом декількох хвилин та є альтернативою класичним діагностичним тест-системам. Швидкі тести не потребують застосування дорогого устаткування і висококваліфікованого персоналу.

– Впровадження швидких тестів на Черкащині, зокрема їх широке використання у первинній медичній ланці, дуже важливе. Для їх застосування потребується мінімум навчання, і лікар може робити їх відразу на місці. Це спрощення встановлення діагнозу, – розповідає заступник головного лікаря КЗ «Черкаський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом» Ірина Білоус.

Раніше швидкими тестами на визначення ВІЛ-інфекції користувалися лише у відповідних кабінетах «Довіри» при центральних районних лікарнях області, а також в усіх пологових відділеннях області, коли статус жінки-породіллі був невідомий. Ці тести також отримували усі обласні медичні заклади як гуманітарну допомогу. Віднині ж цей наказ обласного управління охорони здоров’я розширює таку послугу на первинну ланку, що є наближенням до сільського споживача.

Фахівець благодійної організації «Від серця до серця» Олексій Сорокін зауважує, що втілення цього наказу у життя є ще одним успішним кроком у реалізації проекту «Реформа ВІЛ-послуг» на Черкащині. Адже віднині людина, що живе віддалено від районного чи обласного центру зможе дізнатися про свій статус, наприклад, у свого сімейного лікаря.

Нині вже розпочали відповідне навчання фахівців первинної ланки роботі зі швидкими тестами для визначення антитіл до ВІЛ при «Черкаському обласному центрі профілактики та боротьби зі СНІДом». На сьогодні тренінг пройшли лікарі та медсестри загальної практики сімейної медицини Канівського району, що є актуальним з огляду на втілення там Черкаською благодійною організацією ЛЖВ «Від серця до серця» пілотного проекту «Сталість Віл-послуг». Надалі навчанням планують охопити медичних працівників первинної ланки усієї області.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x