Ралі у Черкасах: складна траса, кваліфіковані пілоти та сучасні авто

Ралі у Черкасах: складна траса, кваліфіковані пілоти та сучасні авто

П’ятикілометрова дистанція та слаломне випробування. Рев моторів, писк шин та швидкісна їзда. Так уже другий день Черкаси гудуть. Все – через ІІ Етап Трофею Автомобільної Федерації України з ралі на серійних автомобілях, що проходить у місті. На змагання з’їхалися найшвидкісніші екіпажі з усієї України, аби впродовж двох днів випробовувати і свої автівки, і черкаські дороги.

Усього майже 40 учасників із різних куточків країни: Харків, Дніпро, Київ, Полтава, Павлоград, Чернігів тощо. Всі спортсмени мають високий рівень підготовки. Є серед них і чемпіони України з ралі, є й початківці. Участь у перегонах беруть як чоловіки, так жінки. Пілоти кажуть: траса складна, конкуренція серйозна, але тішаться тому, що нарешті ралі у місті відроджується завдяки АК «Черкаси».

– Подібних змагань саме з ралі у Черкасах не було вже понад шість років. Я дуже радію тому, що нарешті у наше місто повернулося ралі, сподіваюся, що цього разу надовго, – говорить організатор змагань, керівник автомобільного клубу «Черкаси» Андрій Яроменко. – Це – ралі на серійних автомобілях. Участь у ньому можуть брати і спортивні, і стандарті автівки.

За словами Андрія Яроменка, вчора учасники мали проїхати три спеціальні ділянки по 5 кілометрів, сьогодні ж – 4 сецділянки по 4 кілометри та 3 слаломні ділянки. Змагалися пілоти у двох локаціях: на території аеропорту та ЧСП «Ньютон». Переможців цього етапу визначать за сумою заліків у часі, вправності та швидкості.

Черкащанин Павло Копилець, майстер спорту та чемпіон України з ралі минулого року, зізнається, що взяв участь у цих перегонах не заради перемоги, а задля тестування і своєї автівки, і своїх навичок.

Ралі у Черкасах: складна траса, кваліфіковані пілоти та сучасні авто– До участі у цих перегонах я поставив собі мету: після затяжної зими згадати, який вигляд мають кермо й педалі, відчути знову свою машину (сміється авт.), – розповідає Павло Копилець. – На змаганнях цікава конфігурація траси, хоча дорожнє покриття все ж підводить – дуже абразивне. Через що швидко стирається гума з коліс. Мій екіпаж за два дні змінив уже 6 коліс.

Ралі у Черкасах: складна траса, кваліфіковані пілоти та сучасні автоА ось Олександра Міщенко із Чернігова – новачок у заїздах із ралі. Зізнається, все залежить від конфігурації автомобіля, навичок та підготовки пілота. Сама вона за півроку до змагань почала відвідувати спеціальні курси, вивчати усі тонкощі рулювання та об’їзду різних перешкод.

– Обрала ралі, тому що, як для початківця, це – найдоступніша та найпростіша дисципліна. Вона вимагає мінімальної підготовки автомобіля, – зауважує Олександра.

І Етап Трофею АФУ з ралі на серійних автомобілях відбувся цьогоріч у січні в місті Дніпро. Нині ж другий етап проходить у Черкасах, наступні перегони відбуватимуться у Києві. Всього ж етапів Трофею АФУ 7. Так протягом року автоспортсмени набирають очки, за результатами яких і визначають переможця.

Анна Крутіхіна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x