Черкаський симфонічний оркестр святкує 25­-річчя

Черкаський симфонічний оркестр святкує 25­-річчя

Молодий та знаний на Черкащині, в Україні й за її межами. За чверть століття – сотні виступів, різноманіття фестивалів, закордонні гастрольні поїздки та любов глядача. Цього березня Черкаський симфонічний оркестр відзначає ювілей.
Свою історію колектив почав ще далекого 1992 року. Його створили як камерний оркестр при НВО «Ротор». Після закриття підприємства колектив почав шукати дах над головою й знайшов його в Обласному управлінні культури. Тож, із 2001 року оркестр діє як один із колективів філармонії. І колектив не малий, адже він нараховує 52 особи. А з 2012 року оркестр став симфонічним.

Незмінний керівник
Ідейним натхненником, організатором і головним диригентом є Олександр Дяченко, заслужений діяч мистецтв України. Родом він із Донецької області. Навчатися музиці почав із музичної школи в рідному місті Слов’янськ, далі – закінчив музичне училище в Бахмуті (раніше Артемівськ), потім − Донецьку консерваторію ім. С. С. Прокоф’єва. У 1986 році пан Олександр приїхав в область працювати до Черкаського хору керівником оркестрової групи.
Ще зі студентських років чоловік захоплювався диригуванням. Для того, щоб стати диригентом симфонічного оркестру, потрібно було здобути ще одну освіту. Тому в 1990 році вступив до Національної музичної академії ім. П. І. Чайковського на факультет оперно-симфонічного диригування. Хоча на той час він був лише студентом, але це не завадило Олександрові Миколайовичу створити камерний оркестр і стати його диригентом.
Олександр Дяченко розповідає, що любов до музики у нього не випадкова, а навпаки – спадкова. Дід майбутнього диригента майстерно грав на баяні, а мама мала гарний голос. А от професійним музикантом пощастило стати лише йому. Щоправда, батько Олександра Миколайовича не поділяв переконань сина. Він мріяв, щоб син став військовим. Та музика перемогла.
− Коли мене батьки віддали до музичної школи, я ще не знав, хочу цим займатися чи ні. Та вже після її закінчення зрозумів, що музика – це моє. Коли я навчався у музичній школі, 4 і 5 класи дуже часто їздили в музучилище Бахмута на конкурси. І оцей дух студентства, навчального закладу, улюбленої справи, музики мене наскільки захопив, що я зрозумів: хочу навчатися саме цьому.

Різноманіття репертуару
Із перших днів існування колективу невід’ємною складовою концертних програм стали перлини національної музичної спадщини. Завдяки оркестру черкащани вперше почули твори Д. Бортнянського, М. Лисенка, В. Косенка, М. Скорика, Д. Клебанова, Є. Станковича, В. Івка, Б. Міхеєва, І. Шамо, В. Зубицького. Крім того, висока майстерність колективу дозволяє сьогодні виконувати віртуозні оркестрові шедеври всесвітньо відомих композиторів. Тому в репертуарі є всі композиції, що написані для оркестру й не тільки.
− Ми не обмежуємо себе. Кожна наша програма, як правило, складається з творів старовинної музики, віденської класики, творів часів романтики, не цураємося й сучасних композицій ХХ–ХХІ століть. Ось не так давно грали музику кіно, підбирали відповідні твори, й глядач сприймав це на «ура», − розповідає Олександр Миколайович.
Усе ж значну частину концертів оркестр дає саме в стінах філармонії, багато виступів мають містами України. Вперше за кордоном колектив побував у Латвії у 2002 році, потім були гастролі у Франції, Польщі та Італії. За кордоном, за словами диригента, колектив дуже гарно приймають, завжди в залі людно.
− Одного разу грали ми в Монако. Виходжу я на сцену й бачу, що в залі сидить досить шляхетна публіка: жінки у вечірніх сукнях, чоловіки – у смокінгах. Ну, думаю, таких глядачів важко чимось здивувати, навіть зацікавити. У той момент став переживати, чи успішний буде виступ. Але потім зіграли одну-дві композиції – і зал почав аплодувати. А вже після завершення виступу нас вітали стоячи. Було надзвичайно приємно, − ділиться Олександр Дяченко.

Ініціатива симфонічного оркестру
Є в оркестру дуже гарна ініціатива, що започаткована 20 років тому. Колектив щорічно під час весняних канікул школярів проводить концерт, що має назву «Молоді обдаровані виконавці грають у супроводі оркестру». Саме там юні музиканти, яких підтримує професійний колектив, мають змогу продемонструвати свою майстерність.
− У нас на Черкащині дуже багато талановитої молоді, яку потрібно підтримувати й давати їй шанс реалізуватися. Тому й започаткували таку ініціативу, − розповідає Олександр Миколайович. − Спочатку Рада концертмейстерів проводить відбір дітей, які виступлять як солісти з оркестром. Далі з ними вибираємо програму, проводимо спільні репетиції, а потім − уже концерт. Намагаємося лише вибрати якомога більше інструментів, щоб захід був насиченим. Такі концерти стали дуже популярними.

Свято з музикою
До ювілею симфонічний оркестр готує для черкащан концертну програму. На свято запрошуватимуть друзів оркестру – видатних музикантів, які виступали з оркестром протягом цих 25 років. Хоча, як зазначає Олександр Дяченко, всіх зібрати надзвичайно важко. Адже за цей період виступали зі скрипалем Богодаром Которовичем, співачкою Ольгою Басистюк, співачкою, заслуженою артисткою України Людмилою Монастирською, яка родом із Чорнобаївщини, народним артистом України, скрипалем Юрієм Кириченком та багатьма-багатьма іншими відомими музикантами і солістами.
Найбільшим досягненням за ці роки диригент Олександр Дяченко вважає любов глядачів, адже практично всі їхні концерти збирають аншлаги.
− Бажаю моїм колегам з оркестру працювати, працювати й не хворіти. Любити своє ремесло, любити музику, яка рятує нас від усіх проблем, − підсумовує Олександр Миколайович.

Олеся Зінченко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x