Завтра працівники «Азоту» збираються мітингувати під стінами обласної влади

Завтра працівники «Азоту» збираються мітингувати під стінами обласної влади

Мітинг має зібратись о 10.00 годині та має на меті звернути увагу влади на ризики можливого закриття єдиного масштабного хімічного підприємства на Черкащині і одного із найкрупніших виробників мінеральних добрив на Україні. Є припущення, що, можливо, народного збурення можна буде уникнути, якщо обласне керівництво до завтра встигне урегулювати питання та зняти напругу занепокоєних людей лишитись без роботи. Деякими своїми думками щодо цього поділився міський голова Анатолій Бондаренко у соціальній мережі Facebook.

— Що це означає для нашого міста? Понад 4000 фахівців різного рівня залишаються без роботи, а це питання добробуту, а подекуди й виживання такої ж кількості сімей, — написав Анатолій Бондаренко. — Бюджет міста втратить мільйонні надходження, які ми могли б спрямувати на ремонт доріг, благоустрій, покращення соціального захисту населення. І, зрештою, зупинка «Азоту» поставить на межу виживання й цілий ряд інших підприємств, зокрема, Черкасиобленерго та Черкасигаз, для яких він був найбільшим споживачем. Тому, звісно, закриття такого потужного підприємства в першу чергу матиме негативні наслідки для нас, черкащан. Проте мене, не тільки як міського голову, а в першу чергу як політика, керівника і просто свідомого громадянина нашої держави, вкрай обурює інше. Складається враження, що певні владці чи то свідомо, чині, але на даний момент, по-перше, відверто знищують хімічну промисловість України, а по-друге, знову ставлять нас у залежність від країни-агресора. Адже в разі закриття «Азоту», який є одним із найбільших виробників вітчизняних добрив, наші аграрії будуть вимушені терпіти будь-які умови, котрі виставить Росія. Оскільки для неї в даній ситуації український ринок – найпривабливіший. А відтак наші аграрії будуть вимушені повністю залежати і від ціни, і від умов, і від «ласки» країни-агресора. Як це нині Росія робить із газом.

− Тому відверто заявляю, закриття черкаського «Азоту» стане ударом не тільки для нашого регіону, а й для аграрної галузі всієї країни, на якій вона зрештою зараз і тримається. Адже не в останню чергу завдяки аграріям ми зараз можемо прогодувати себе і наповнювати бюджети за рахунок експорту сільгосппродукції. Тому такі кроки з боку влади наштовхують на неприємну думку про черговий геноцид. Як міський голова Черкас і просто патріот своєї країни запевняю, що і працівники «Азоту», і його керівництво можуть повністю розраховувати на підтримку та допомогу місцевої влади. Відстоюватимемо разом!

У свою чергу очільник Черкаської ОДА Юрій Ткаченко виступив з ініціацією проведення круглого столу задля врегулювання ситуації з ПАТ «Азот» та попросив про таке зібрання віце-прем’єр-міністра України Геннадія Зубка під час селекторної наради. Про це повідомила прес-служба Черкаської ОДА.
Як зауважив Юрій Олегович, ситуація, що склалася на підприємстві, найперше негативно позначається на роботі аграріїв області, адже є пряма загроза зриву посівної кампанії через брак добрив.

– Крім того, зростає соціальна напруга через невиплату заробітної плати працівникам підприємства, − нагадав Юрій Ткаченко. − За нашими даними, йдеться про кілька місяців. З іншого боку, за інформацією «Черкасиобленерго», має місце колосальна заборгованість «Азоту» за споживання електроенергії. Тому я попросив ініціювати проведення круглого столу задля напрацювання плану дій за участі, зокрема, представників НАК «Нафтогаз України», профільних міністерств і відомств. Це питання стосується не лише черкаського «Азоту», а й і ще кількох підприємств. Віце-прем’єр-міністр України сказав, що вже порушував його, буде додаткове звернення задля врегулювання ситуації, також є доручення Прем’єр-міністра для Мінекономіки.

Тетяна Євгеньєва

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x