Як живеться найбільшій громаді області

Як живеться найбільшій громаді області

Після об’єднання майже втричі збільшився бюджет

Сім сільських рад, а в їхньому числі тринадцять населених пунктів. Це поки що найбільша об’єднана громада на Черкащині − Набутівська. 18 грудня 2016 року в єдину територіальну одиницю об’єдналися Кичинецька, Корнилівська, Бровахівська, Сахнівська, Нетеребська, Драбівська і Деренковецька сільські ради Корсунь-Шевченківського району. Нині велику громаду очолює Олег Петрович Малюга, який переміг на виборах, і ще працюють 26 депутатів. До роботи приступили 26 грудня після першої сесії. Що вдалося зробити за цей невеликий проміжок часу та як житимуть далі в Набутівській ОТГ розповів її голова.

Як живеться найбільшій громаді області

На території громади знаходиться 5 шкіл, 7 будинків культури, 2 сільські клуби, 1 музична школа, терцентр, 6 ФАПів та 2 амбулаторії. Проживає 6 800 осіб.
− До 2020 року нам потрібно створити невеликі промислові чи сільськогосподарські підприємства, які б наповнювали бюджет, − розповідає Олег Малюга. − Насамперед, ми розробляємо Стратегічний план розвитку громади. Із 120 громад Набутівська об’єднана територіальна громада увійшла в п’ятірку, яким допомагають зробити цей план у Києві. От наприклад, на території громади є цукровий завод, що знаходиться у приватній власності, але вже 8 років не працює. Тому або потрібно змінювати власника, або вести перемовини з нинішнім, щоб на території все-таки велося якесь виробництво, наприклад, міні-молокозавод, міні-ковбасний цех чи встановити сушарку для зерна. Крім того, зараз займаємося відкриттям газо- та бензозаправки на території громади, це зокрема дасть близько шести робочих місць і додаткове наповнення бюджету.

Нині бюджет громади становить понад 16 млн грн, не враховуючи освітню та медичну субвенції. До об’єднання ж, якщо додати бюджети всіх сільських рад, нараховували 6 млн грн. Нагадаємо, що після об’єднання громади бюджет наповнюється за рахунок сплати земельного податку, податку на доходи фізичних осіб та акцизного збору. Якщо ж на території є комунальні підприємства, то й вони сплачують податки в бюджет громади.
Крім того, зараз керівництво громади вирішує питання щодо Авторської школи О. А. Захаренка, що розташована в Сахнівці. Олег Петрович спільно з директором школи Іваном Леонідовичем Рибалкою надсилали листи в Міністерство освіти, Кабінет Міністрів, Академію педагогічних наук України, Федерацію профспілок України, Комітет Верховної Ради з питань освіти, до народного депутата Геннадія Бобова, щоб посприяли перевести цей навчальний заклад на фінансування з Державного бюджету.

− Зараз аналізуємо відповіді, що надходять, і в основному в них ідеться про те, що це питання має вирішуватися на регіональному рівні. Раніше планувалося, що Авторська школа Захаренка фінансуватиметься з Держбюджету, адже таких шкіл в Україні дуже мало. Коли ми прорахували, то цього року на утримання навчального закладу з бюджету піде 5 млн грн, і значна частина − на утримання самих приміщень. Є в обласної влади ідея створити на базі Сахнівської школу санаторного типу, та ми не погоджуємося з цим, адже тоді вона буде закритого типу. А нам потрібно, щоб там залишилися навчатися наші учні і працювати наші вчителі. Найоптимальніший варіант – фінансування з Держбюджету й лишити її авторською. Над цим ми працюватимемо й надалі. Якщо ж нам не вдасться це втілити, то на базі Сахнівської зробимо опорну школу, − пояснює голова ОТГ.

Якщо ж Сахнівську школу все-таки удасться перевести на Держбюджет, то створення опорної школи вирішуватиметься колегіально: староста з кожного села делегує представників до робочої комісії, яка вивчатиме кожну школу, далі − розгляд на виконкомі, а потім − ухвалення рішення на сесії.
Нині в громаді формують апарат і поступово створюють відповідні відділи. Зараз в апараті працюють 16 осіб, не всі відділи ще набрані, зокрема потрібно створити відділ освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, пенсійний фонд, муніципальну поліцію.
− На сьогодні в нас діють найнеобхідніші відділи: розвитку економіки та інвестицій, земельний та фінансовий відділи. Інші ж відділи створюватимемо поступово, набираючи відповідних фахівців, − коментує Олег Петрович.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x