Фестиваль «Крила» зібрав юних акторів, читців та поетів

Фестиваль «Крила» зібрав юних акторів, читців та поетів

Сьогодні у Черкаському державному технологічному університеті відбувся перший обласний фестиваль-конкурс юнацької творчості «Крила – 2017». Талановита молодь із обласного центру і районів демонструвала свої здібності у сценічному мистецтві та поезії.

Фестиваль «Крила» зібрав юних акторів, читців та поетів У фестивалі-конкурсі взяли участь понад 100 учасників. Окрім Черкас, на сцені ЧДТУ були представлені Драбівський, Корсунь-Шевченківський, Смілянський, Городищенський, Чигиринський райони. Виступали у трьох номінаціях: театральне мистецтво, художнє слово і авторська поезія. Найбільше конкурсантів – у номінації «Художнє слово» – 28 учасників. Організатори розраховують, що фестиваль набуде розголосу і наступного року кількість учасників буде більша. Окрім того, в університеті сподіваються, що з часом фестиваль вийде з регіонального на всеукраїнський, а згодом і на міжнародний рівні.
Фестиваль «Крила» зібрав юних акторів, читців та поетів
– Ідея мистецького фестивалю в університеті виникла ще минулого року. Спонукало нас те, що на Черкащині мало конкурсів для юнацької молоді, які б популяризували здобутки українського мистецтва. Наші студенти їздять щорічно у Київ, Львів, а на Черкащині подібних заходів замало. Тому ми хочемо заповнити цю вільну нішу, – пояснює проректор з гуманітарно-виховних питань ЧДТУ Валентин Лазуренко.

Себе показати і в інших повчитися
Фестиваль «Крила» зібрав юних акторів, читців та поетів
Чи не найвидовищнішою частиною мистецького заходу був конкурс театральних постановок. Молодь із різних куточків області демонструвала захопливі історії та незвичні, ба навіть казкові образи. До улюблених і відомих для багатьох сюжетів намагалися додати часточку власного бачення. Так, юні театрали із Черкаського Гуманітарно-правового ліцею представили постановку за мотивами «Аліси в Країні чудес». Розповідають, що кожен актор вибирав собі роль сам – яка йому найбільше імпонувала.
– Наші Капелюшник і Аліса подружилися в казковому світі, тому Капелюшник з’явився у світі людей, звичному для Аліси. Адже для справжніх почуттів не існує кордонів, – розповідає Альона Кравченко, керівник молодіжного театру «Аз-ART».

Фестиваль «Крила» зібрав юних акторів, читців та поетів
А от смілянський будинок дитячої та юнацької творчості представляв театральний гурток «Міраж». Сміляни виступали у двох номінаціях – «театральне мистецтво» та «Художнє читання». Юні актори представили «Вечори на хуторі поблизу Диканьки», а на конкурсі читців читали ліричні та гумористичні твори.
– Дуже хороша ідея – провести такий фестиваль. Висловлюю подяку організаторам. Ми часто подорожуємо: це і Львів, Одеса, Полтава, Київ. А в Черкасах виступаємо нечасто. Тому ми раді, що нарешті такий конкурс є і в нас. Для дітей це можливість творчого зростання, вони вдосконалюють свою майстерність, бачать інші колективи, з яких можна брати приклад, – говорить Світлана Симоненко, керівник театрального гуртка «Міраж» та зразкового колективу «Дитячий театр «Мікс».

Учасники фестивалю зізнаються: мистецтво допомагає їм розвиватися, а подібні фестивалі – це чудова нагода показати свій талант і повчитися в інших.
– Театральне мистецтво допомагає нам розвивати культуру мовлення, до того ж, людина, яка має розвинені акторські здібності, зможе краще себе представляти у суспільстві. Цікаво було спостерігати за іншими конкурсантами. Особливо мені запам’ятався мюзикл «Муха-Цокотуха»: яскраві костюми, багато танцювальних постановок, сучасна музична обробка – номер зроблений на професійному рівні, – ділиться враженнями Діана Протас, вихованка гуртка «Міраж».

Кожен артист – перлина

Вражене юними талантами було і поважне журі. До складу трьох комісій увійшли найвідоміші митці області, серед яких заслужені і народні артисти, лауреати обласних та всеукраїнських мистецьких премій. Актор Юрій Берлінський, який увійшов до складу журі в номінації «Театральне мистецтво», зізнається, що приємно здивований рівнем розвитку молодих акторів.
Фестиваль «Крила» зібрав юних акторів, читців та поетів
– Вразило те, що працюють у різних жанрах. «Аліса В Країні Чудес» – вона непроста, її читати навіть важко. А тут поставили, зіграли – це здорово – що діти хочуть висловити себе, показати у певній ролі те, що вони відчувають. Дівчинка з Драбова грала Уляну («Сватання на Гончарівці») – майже професійна актриса! З погляду професійності все зробила як потрібно, до того ж, імпровізувала на сцені. Театр із ЧДТУ – я б сказав, така в них вистава у стилі «декаданс», камерна – цікаво і неочікувано. Корсунь- Шевченківський – вивели 38 акторів на сцену! Перлинок у нас дуже багато. Їх просто в намисто треба зібрати, – говорить Юрій Берлінський, народний артист України, актор Черкаського обласного музично-драматичного театру імені Т. Шевченка.

Тож, за підсумками насиченого дня, призові місця розподілили між учасниками наступним чином:

Номінація «Театральне мистецтво»:

I місце – Театр «Аз-ART» (Черкаський Гуманітарно-правовий ліцей Черкаської міської ради Черкаської області)
II місце –Театр «ДівАн» (ЧНУ ім.Богдана Хмельницького)
III місце –Театр-студія «АРТ» (Комунальниц вищий навчальний заклад «Корсунь-Шевченківський педагогічний коледж ім. Т.Г.Шевченка»)
Фестиваль «Крила» зібрав юних акторів, читців та поетів
Номінація «Найкраще режисерське бачення» –Театр «Мрія» (Шрамківська ЗОШ I-IIIступенів Драбівського району)
Номінація «За оригінальність постановки» –Театр «Міраж» (Будинок дитячої та юнацької творчості Смілянської міської ради Черкаської області)
Найкраща чоловіча роль –Федір Колосов (Черкаський гуманітарно-правовий ліцей)
Найкраща жіноча роль –Сім’яниста Ірина (Шрамківська ЗОШ I-IIIступенів Драбівського району)

Номінація «Художнє слово»:

Гран-прі – Яна Пінькас (Корсунь-Шевченківська ЗОШ I-IIIступенів № 5)
I місце – Лаврик Мирослава (Нехайківський навчально-виховний комплекс «ЗОШ I-IIIступенів – дошкільний навчальний заклад» ім.І.Н.Степаненка)
II місце –Іван Барковський (Канівський коледж культури і мистецтв)
III місце – Анна Рамазанова (ЧДТУ)

Номінація «За кращий художній образ»–Анастасія Асташова (Нехайківський навчально-виховний комплекс «ЗОШ I-IIIступенів – дошкільний навчальний заклад» ім. І.Н.Степаненка)
Номінація «Найкраще пластичне рішення»–Валентина Колос (ЧНУ ім. Б.Хмельницького)
Номінація «За виконавську майстерність»–Юлія Гульбіщева (Будинок дитячої та юнацької творчості Смілянської міської ради Черкаської області)
Фестиваль «Крила» зібрав юних акторів, читців та поетів
Номінація Авторська поезія
I місце – Анастасія Піскова
II місце –Іван Барковський (Канівський коледж культури і мистецтв)
III місце – Валентин Тупота (Черкаський Державний бізнес коледж)

Номінація «За авторську відданість та популяризацію поетичного жанру»– Людмила Мінська (Черкаське музичне училище ім.С.С. Булака-Артемовського)
Номінація «За любов до поетичного слова і творчий пошук»–Олександра Квятковська (ЗОШ I-IIIступенів №5)
Номінація «За майстерність виконання власного твору»–Анна Жадан

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x