50 років тому на місці ТРЦ «LUBAVA» з’явився новий корпус трикотажної фабрики

50 років тому на місці ТРЦ «LUBAVA» з’явився новий корпус трикотажної фабрики

СЬОГОДНІ ДАВНО (50 років тому)
ТРИКОТАЖ І КОЖА

1 квітня 1967 року “засвітилися вогні нового корпусу трикотажної фабрики”. Це того самого, що 5 квітня 2013-го переродився у ТРЦ “LUBAVA”.
На той час трикотажній, чи інакше – трикотажно-рукавичній, заснованій як швейна артіль 1947-го, виповнилося вже 20. Не порівнювати з “Махоркою” чи Консервним, та навіть у період становлення нового виробництва певний промисловий імідж Черкасам вона принесла. Хоча було там усього 15 машин з ремінним приводом. Нічим не передовіших, ніж чавунні педальні у звичайних повоєнних модисток.
Але то давня історія. А на час новосілля наша трикотажка вже була відомою у республіці. Ну а після нього, з новими потужностями, – то й серед передових.

“Творчий колектив трикотажної фабрики завжди в пошуках нового. Останнім часом модельєри і художники розробили близько 50 нових моделей, які дістали добру оцінку республіканської художньої ради. Серед моделей – елегантрні костюми з синтетичної пряжі в поєднанні з шерстю, жакети з напівшерстяного і хімічного волокна, великий асортимент дитячого й чоловічого трикотажу. Нині творчі працівники удосконалюють ці моделі. Незабаром черкаські трикотажники повезуть свою продукцію на республіканський ярмарок” (“Черкаська правда”, 13 вересня 1970 року). Упродовж 1970-1980-х років повідомлень про роботу фабрики – сотні.

Коли корпус розбирали, хотів вициганити у будівельників пам’ятну табличку з фасаду, яка вказувала на “ювілейність” корпусу з нагоди 50-річчя. Та будівельники спочатку казали, що до неї ще не добрались, а потім її десь замилили…
Робочі новосілля швейників 1967-го продовжилися відкриттям нового корпусу шкіряно-галантерейної фабрики площею 2 тисячі квадратів на вулиці Воровського. Тепер у кардинально осучасненій будівлі працюють юристи, фінансисти, бетеішники та інші спеціалісти модних капіталістичних професій за великі гроші, але для казбетських аборигенів 60-метрова триповерхівка, як і раніше, залишається “кожгалантерейкою”.
Я проходив повз її фасад тисячі разів, інколи намагаючись зазирнути за зафарбовану частину величезних вікон. Що ж там роблять? Ну так, у загальних рисах… Тому – знову цитата:

“На шкіряно-галантерейній фабриці почав діяти цех по виробництву продукції широкого вжитку. Це швейні вироби для дітей та виробів з пластмаси (?!). На прилавках магазинів незабаром з’являться дитячі теніски, шорти, панамки, постільний набір для ляльок, хустки, шарфи. Освоєно випуск обкладинок для підручників з поліетиленової плівки” (“Черкаська правда, 16 серпня 1970 року). Було…
Із допису в соціальній мережі «Фейсбук» Бориса Юхна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x