«Білоруси з Україною в серці»

«Білоруси з Україною в серці»

Під такою назвою у художній галереї Корсунь-Шевченківського державного історико-культурного заповідника 1 квітня відкрита виставка картин, у яких відтворена війна на Донбасі. Разом з українцями проти російської агресії в зоні АТО воюють добровольці іншим х країн, серед яких чимало й білорусів. У складі Добровольчого українського корпусу у 2015 році була сформована тактична група «Білорусь», бійці якої прославились мужністю і сміливістю, а багато хто й загинув за волю України.

Творче об’єднання «Пагоня» Спілки художників Білорусі восени 2015 року влаштувало поїздку митців у зону проведення АТО. Це були білоруси Владімір Анішчанка, Алєксєй Марагнін,Геннадій Дроздов, Олесь Пушкін, Олесь Циркунов, Андрусь Такінданга, Олександр Сторожук, Олесь Суша та член Нацональної спілки художників України донеччанин Тарас Носар. Працювали художники в околицях Донецького аеропорту, селищ Піски, Волноваха та Новоградівка.

На виставці представлено 46 полотен – портретів білорусів-учасників АТО, пейзажів, сюжетних картин, які відбивають і сувору атмосферу війни, і характери захисників України, несхитних у волі до перемоги. Кілька художників написали портрет добровольця Алеся Черкащина, який загинув за Україну, причому ніби передбачив це у своїй пісні. «Портрет командира роти Д.Падаляліна», «Непереможна», «Дівчина на блокпосту», «Захисники Вітчизни», «Доброволець» та інші портрети передають дух і почуття воїнів, які воюють на Сході України за ВОЛЮ і ПРАВДУ. Сильне психологічне враження справляють пейзажні картини: ялини із знесеними артилерією верхівками під Пісками, зруйновані будівлі, бандура на руїнах будинку культури… Сприйняття художніх полотен підсилює і «куточок війни» − предмети побуту воїнів, рештки боєприпасів, бандура, привезені із зони АТО.

Виставка організована в рамках соціально-культурного проекту «З Україною в серці» та арт-проекту «Мистецтво без кордонів» з метою вшанування пам’яті українських та білоруських добровольців, які загинули за Україну. Про це вели мову на відкритті виставки командир Тактичної групи «Бєїілорусь» (позивний «Ігор») Вадим Кабанчук, волонтер і учасник АТО з Черкас Ірина Гаркавенко, а також директор Міжнародного благодійного фонду «Волошка» Анжела Душаєва, яка також долучилася до організації виставки.
Серед перших відвідувачів виставки було чимало корсунців-учасників АТО, для яких війна на Сході – біль і яскраві спогади. Вони, як і всі інші глядачі, щиро дякували митцям Білорусі та України за пам’ять про захисників України.

Людмила Моренко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x