У департаменті соцполітики говорили про легалізацію заробітної плати

У департаменті соцполітики говорили про легалізацію заробітної плати

Наприкінці березня в департаменті соціальної політики відбулося чергове засідання робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. Її, нагадаємо, створили на підставі розпорядження Кабінету Міністрів України від 02.03.2010 № 359 «Про затвердження плану щодо детінізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення» та рішення виконавчого комітету від грудня 2013 року. Про це «Нова Доба» дізналася в прес-службі Черкаської міської ради.

Основним завданням робочої групи є:

– забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати;
– контроль за дотриманням рівня соціальної захищеності найманих працівників та відповідальність роботодавців за використання їх праці;
– проведення роз’яснювальної роботи серед роботодавців щодо дотримання ними вимог чинного законодавства в частині підвищення рівня оплати праці та дотримання норм мінімальної заробітної плати.

Члени цієї комісії надають консультації та зобов’язують представників бізнесу спрямовувати вивільнені кошти, за рахунок зменшення розміру єдиного соціально внеску на підвищення заробітних плат найманим працівникам.

На черговому засіданні робочої групи із 17 офіційно запрошених суб’єктів господарської діяльності були присутні 6, а саме: ТОВ «Теплопроммонтаж», ТОВ «Скломаркет 1», ТОВ «Ліріс Пром», ТОВ «ВЛК – Хорт», ФОП Поліщук Т. О., ФОП Гоголева Л. І. та надали письмові пояснення 4 представники підприємств. Натомість інші суб’єкти господарської діяльності, не з’явились на засідання робочої групи, без пояснення поважних причин відсутності.

Зокрема йдеться про:

-ТОВ «Первозданний край», керівник Котолуп Юрій Юрійович;
-ТОВ «Фінвал 2006», керівник Усов Руслан Миколайович;
-ТОВ «Арканар ЛТД», керівник Шишкіна Людмила Олексіївна;
-ТОВ «Евер Бест», керівник Кваша Ігор Володимирович;
-ПП «Титан Буд», керівник Пилипенко Анатолій Васильович;
-ФОП Котенко Жанна Григорівна;
-ФОП Пономаренко Валентина Іванівна;
-ФОП Савлу Ніна Михайлівна.

Виведення бізнесу з «тіні» є одним з пріоритетних завдань, яке стоїть сьогодні перед робочою групою. Під час зустрічей з представниками бізнесу члени робочої групи постійно проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо вимог законодавства про працю, надають консультації на предмет змін законодавства про працю. Зокрема, про можливість компенсації єдиного соціального внеску при працевлаштуванні безробітних на новостворені робочі місця, наслідками не проведення індексації грошових доходів громадян, виплати заробітної плати «в конвертах», а також використання найманої праці без відповідного оформлення трудових відносин. Пропонуються комплекти буклетів, які містять інформацію із послугами служби зайнятості.

Керівникам підприємств, які запрошуються на засідання робочої групи, рекомендовано вжити всіх невідкладних заходів щодо підвищення розміру середньомісячної розрахункової заробітної плати до встановленого законодавством мінімального рівня (3200 грн. з 01.01.17р.) та переведенням працівників, які зайняті на виробництві неповний робочий день (тиждень), на 40-годинний робочий тиждень.

За даними Державної податкової інспекції у м. Черкасах з початку 2017 року згідно поданих звітів з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування по м. Черкаси було створено 762 нових робочих місць.

За результатами проведених заходів по СГД – юридичним особам з початку року легалізовано доходу на суму – 163,9 тис. грн, додаткові надходження до бюджету податку на доходи з фізичних осіб на суму – 29,5 тис. гривень.

Суб’єктами господарської діяльності – ФОПами легалізовано доходу на суму – 17,3 тис. грн, додаткові надходження до бюджету податку на доходи з фізичних осіб на суму – 5,0 тис. гривень.

На сьогодні виплата нелегальної заробітної плати «у конвертах» все більше набуває характеру соціального явища, вкрай загрозливого для економіки держави, оскільки призводить до приховування від оподаткування значних сум нелегально виплаченої заробітної плати, зменшує надходження страхових внесків до Пенсійного фонду України, обмежує можливості пенсіонерів реалізовувати своє право на гідні пенсії.

З метою упередження законодавства про працю щодо підвищення рівня заробітної плати та проведення індексації на грошові доходи громадян, керівникам підприємств запропоновано вжити відповідних заходів, та протягом місяця письмово повідомити Департамент соціальної політики про усунення вказаних зауважень. У разі ненадання зазначеної інформації робочою групою прийнято рішення ініціювати проведення фіскальною службою та управлінням Держпраці у Черкаській області перевірки окремих підприємств.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x