Як виявляють і лікують депресію?

Як виявляють і лікують депресію?

Головний лікар Черкаського обласного психоневрологічного диспансеру Костянтин Гаркавий:

– Депресія, або депресивний розлад є найпоширенішим порушенням емоційної сфери людини. Це захворювання не тільки психіки, а й усього організму людини. На жаль, більшість людей не сприймають її прояви всерйоз і не розуміють, що депресія значно знижує якість життя і працездатність, може завдати страждання хворому та його оточенню, призвести до захворювань та навіть інвалідизації чи самогубств.

Депресія може бути як окремим розладом, так і наслідком багатьох психічних хвороб. Для всіх видів та варіантів депресії характерна «тріада» порушень:
✓ зниження настрою: відчуття суму або пригніченості, брак почуттів, безнадії, безпорадності, втрата інтересу та задоволення від життя, байдужість до навколишнього світу.
✓ мислення: уповільнений темп, зниження концентрації, песимізм, нерішучість, постійне очікування біди, необґрунтовані самообвинувачення, думки про марність життя та смерть.
✓ фізичні прояви: слабкість, відчуття постійної втоми, зниження апетиту та маси тіла, статевого потягу, порушення сну, виникнення запору та ін.

Фахівці розрізняють багато видів депресії. Наприклад, при тривожних депресіях характерні: напруженість, дратівливість, метушливість, психомоторне збудження. При соматогенних депресіях більшість пацієнтів скаржаться на порушення фізичного стану та фізіологічних функцій, унаслідок чого частина хворих іноді роками обстежуються і безрезультатно лікуються у фахівців загальнолікарняної мережі.
Причини депресій – це біологічні, психологічні та соціальні фактори. До біологічних причин належать специфічні, у тому числі спадкові порушення обміну нейромедіаторів в організмі. До психологічних факторів належать своєрідні особливості характеру, стосунки в сім’ї та на роботі, хвороби та смерть близьких, розлучення, соціальна ізоляція, коли людина не отримує достатньої емоційної підтримки від оточення. До соціальних факторів зараховують фінансово-економічну нестабільність, високий темп життя та рівень стресогенності.

У суспільстві існує хибне уявлення, що депресія – «дрібниця, яка сама минеться». Дійсно, окремий незначний епізод погіршеного настрою, який має причини, вважається нормою, минає самотужки та в рідкісних випадках потребує допомоги психолога. Але справжня депресія сама по собі не пройде. Як й інші хвороби, її необхідно вчасно виявити й лікувати в психіатра.

Лікування включає в себе комплекс різних методів, серед яких застосування ліків та психотерапія. У кожному випадку спосіб лікування визначають залежно від виду депресії, ступеню важкості. Медикаментозне лікування проводять за допомогою сучасних антидепресантів та інших засобів. Сучасні препарати практично не мають побічних ефектів і легко переносяться. Методи психотерапії – це робота з пацієнтом, який вчиться долати свої переживання.

Для довідки: у містах та районах області в міських та районних лікарнях працюють лікарі-психіатри для надання психіатричної допомоги населенню. Жителі Черкас та області можуть звертатися до Комунального закладу «Черкаський обласний психоневрологічний диспансер» за адресою: м. Черкаси, вул. Кавказька, 229, де працюють досвідчені психіатри, дитячі психіатри, психотерапевт, медичний психолог.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x