Вітамін С − для імунітету і краси

Вітамін С − для імунітету і краси

Один із найважливіших для здоров’я людини вітамін – аскорбінова кислота, або ж вітамін С. В організмі людини його вироблення неможливе, тому дуже важливо вживати продукти, багаті вітаміном С, а також приймати вітамінні комплекси. Особливо – у період весняного авітамінозу і виснаження організму після зими.

При нестачі аскорбінової кислоти в організмі людина відчуває слабкість, погіршується її загальний стан здоров’я, знижується імунітет, виникає кровоточивість ясен, передчасне старіння, можливе загострення наявних хронічних хвороб. Особливо помітний дефіцит вітаміну восени й навесні, коли спостерігається підвищення рівня захворюваності у дорослих і дітей. Вітамін С відповідальний за стан імунітету. Якщо аскорбінової кислоти недостатньо в організмі, людина буде часто хворіти. Відповідно, під час недуги ми потребуємо збільшеної дози цього вітаміну. Нестача аскорбінової кислоти призводить до зниження захисних сил організму. Недарма для боротьби з цингою морякам вводили в щоденний раціон лимони.

Вітамін С – один з улюблених компонентів у косметології. Він впливає на пружність шкіри і є відмінним помічником у боротьбі зі зморшками. А все тому, що вітамін С бере участь у виробленні колагену, який забезпечує еластичність і молодість шкіри. А ще достатня кількість вітаміну С освіжає шкіру і додає їй здорового сяйва.
Якщо в організмі достатньо вітаміну С, збільшуються відновлювальні ресурси організму, рани, шкірні виразки загоюються швидше.

Вважається, що завдяки вітаміну С людина легше переживає стресові ситуації. Вітамін бере участь у регуляції роботи надниркових залоз, які виробляють гормони стресу – адреналін і кортизол. Крім цього, вітамін С радять приймати при далеких подорожах. Він прискорює акліматизацію, і ви відчуєте себе набагато краще. Вітамін С сприяє виробленню речовин протеогліканів, які живлять хрящі, зміцнюють їх, роблять розтяжними і еластичними. У дітей брак аскорбінової кислоти може порушити процеси закостеніння.

Аскорбінова кислота надходить в організм людини тільки зовні і входить до складу лише рослинної їжі. До того ж, вона є дуже нестійким з’єднанням, яке легко руйнується під впливом високої температури, води, сонячних променів, а також при контакті з металевими виробами. Тому готувати продукти, що містять вітамін С, найкраще в емальованому або скляному посуді з застосуванням пластикової лопатки. І, звісно ж, найкорисніші овочі та фрукти – свіжі, на салат краще їх кришити великими шматочками, щоб зберегти вітамін С.

На щастя, основні джерела вітаміну С доступні українцям: петрушка, білокачанна, брюссельська, цвітна й квашена капуста, ківі й усі цитрусові, чорноплідна горобина і чорна смородина, шипшина і болгарський перець. Крім цього, вітамін С містять зелена і ріпчаста цибуля, щавель, томати, огірки, картопля і гарбуз, зелений горошок, ягоди обліпихи.
Перевищення необхідної норми аскорбінової кислоти може негативно вплинути на роботу нирок.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x