Вихідні на Черкащині будуть прохолодними, з незначними дощами

Атмосферні фронти, які надійшли до Черкащини із заходу, втратили свою активність, тому суттєвих дощів завтра чекати не варто. Можливі окремі, переважно невеликі дощі, а у неділю – вночі невеликі дощі, вдень переважно без опадів. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби Черкаського гідрометцентру.

За рахунок надходження прохолодних повітряних мас з Балтики, завтра вдень температура повітря знизиться – до +8+10º. У неділю, завдяки північному антициклону, суттєво похолодає: вночі +1+6°, вдень +9+14°.

Загалом, відзначають метеорологи, візитною карткою цьогорічної весни є значна аномалія тепла та дефіцит опадів. Так, середньодобова температура повітря перевищує кліматичну норму на 3-10° та випереджає календар практично на місяць. Як наслідок, надзвичайно швидко прогрілись верхні шари грунту та в екстремально ранні строки – з 5 квітня зацвіли абрикоси.

Як повідомив начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань, за останніми даними, середньодобова температура грунту на глибині 5 та 10 см становить +13+15° та більш відповідає початку травня. Таке прогрівання ґрунту дозволяє сіяти всі теплолюбні культури без обмежень. Проте, аграріям та городникам треба враховувати, що ці культури вважаються малостійкими проти заморозків і пошкоджуються температурами -1-2°, – акцентував пан Постригань.

Автоматично у групу ризику потрапляє і раннє цвітіння дерев у випадку повернення заморозків. За статистикою метеорологічних спостережень, у ранні весни ймовірність заморозків у період 3-я декада квітня – 1-а декада травня складає 20-30 %.

За прогнозом синоптиків, погода з 8 квітня до кінця робочого тижня характеризуватиметься зниженням температурного фону до кліматичної норми та невеликими дощами в окремі дні. Температура повітря вночі 1-6º тепла, вдень 10-15º тепла. Вночі та вранці 10 квітня на грунті прогнозуються заморозки інтенсивністю 0-3º.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x