Покарання за плагіат, «культурний шок» та згуртована діаспора, — українка розвіює свої міфи про Канаду

Покарання за плагіат, «культурний шок» та згуртована діаспора, — українка розвіює свої міфи про Канаду

«Нова Доба» у партнерстві з освітньою агенцією «Вивчай!» розпочинає спеціальну рубрику «Освіта за кордоном». Фахівці агенції розповідатимуть про можливості здобуття освіти в Канаді, США, країнах Європи, – від мовних курсів, до вищої освіти. З матеріалів рубрики наші читачі дізнаються про особливості вступу і конкретних програм, середню вартість навчання та проживання, спеціальні акції та знижки від навчальних закладів, оформлення документів при виїзді дітей та дорослих за кордон. Окрім того, власними успішними історіями ділитимуться клієнти агенції, які вже зараз здобувають омріяну освіту. Вони зруйнують стереотипи, підкажуть, до чого варто бути готовими, а чого не має сенсу боятися та «зсередини» познайомлять наших читачів з системою освіти й особливостями проживання у різних країнах.
Перша наша віртуальна мандрівка — до Канади, країни, в якій хоче значна частина клієнтів освітньої агенції «Вивчай!». Канада така популярна через високу якість викладання, прекрасне матеріальне забезпечення вищих навчальних закладів, практичне наповнення навчальних програм і тісну співпрацю вищої освіти і бізнесу. Окрім того, іноземні студенти державних коледжів та університетів у Канаді мають право на роботу неповний день з першого дня навчання на академічній програмі ВНЗ та отримують дозвіл на роботу до 3-х років після випуску.
Як-то воно – вчитися в Канаді, «перевірила» на собі зокрема клієнтка освітньої агенції «Вивчай!» Ольга Поберезніченко. Спочатку дівчина «підтягнула» англійську на мовних курсах при Коледжі Ред-Рівер (Red River College), а зараз вже закінчує післядипломну сертифікаційну програму в Інституті прикладних спеціальностей і технології (Manitoba Institute of Trades and Technology, MITT) у м. Вінніпег, провінції Манітоба. У тому числі для читачів «Нової Доби» Ольга розповіла, як поступово розвіювалися її міфи про навчання та життя у Канаді.

Покарання за плагіат, «культурний шок» та згуртована діаспора, — українка розвіює свої міфи про Канаду

Міф 1. З українськими знаннями дуже важко вчитися у канадських навчальних закладах
Це був мій особистий міф. Звичайно, для того, щоб вчитися, треба знати англійську на високому рівні. Крім мови, я, особисто, не чула і не бачила, щоб в українців були аж якісь непереборні проблеми з навчанням в Канаді. Єдине, що може заважати навчанню, це паралельний заробіток, бо роботи з неповною зайнятістю на мінімальну зарплату дуже багато.
Окрім цього, жорстко карається плагіат. Перед кожним екзаменом чи домашньою роботою викладачі наголошують про відповідальність за «присвоєння» чужої праці. Однак, у нашій групі постійно ловлять студентів на плагіаті. Порушники отримують 0 балів за роботу, але поки що нікого не відрахували. Та краще з таким не гратися, тим паче, що 100% усіх завдань надзвичайно цікаві й корисні.

Я вісім місяців навчалась на мовних курсах в Ред Рівер Коледжі і ні хвилини не пошкодувала про той витрачений час і немаленькі гроші. У коледжі я дізналася, як працювати в різних форматах академічних робіт та створювати групові проекти. Навчилася правильно робити посилання на використану літературу та різні медіа-ресурси. А ще ми робили щотижня презентації перед однокласниками, що допомагало розвивати розмовні та презентаційні навички, почуватися комфортно перед аудиторією. У Ред Рівері я разом з іншими студентами постійно брала участь у навчальних виставках та семінарах. Результатом цих відвідувань мали бути звіти з посиланнями на власні інтерв\’ю. В процесі створення цих інтерв’ю, я позбулася мовного бар’єру, страху перед спілкуванням з незнайомими людьми та розширила коло спілкування.
Особисто для мене новим було те, що між студентами і вчителями немає бар’єрів, як між різними кастами. Всі поводяться природно і дружньо, як одна сім’я, поважають думку один одного і не бояться висловлювати її. Також вітається критичне мислення і цінується будь-який новий підхід до поставленої задачі. Мені особисто допомагають у вирішенні задач навчальних завдань мозкові штурми (brainstormіng), яким я також навчилась в Канаді. Для групових проектів вчать виявляти в собі і посилювати окремі риси характеру та навички, які роблять особистість унікальною. Це допомагає навчитися любити себе, цінувати різноманітність у групі, підвищити самооцінку та правильно розподілити ролі студентів у груповому проекті. Вчителі хвалять за хорошу роботу та активну участь на уроках. Дуже багато уваги приділяється спілкуванню та обміну досвідом між студентами. Особисто в моїй українській школі та університеті такого не було.
Мовні курси значно спростили початок навчання в Інституті прикладних спеціальностей і технології (MITT). Мені вже набагато легше було слухати лекції і вести конспект. Зараз взагалі немає проблем під час навчання, лише насолода від процесу. Особливо приємно отримувати інформацію, яка тісно пов\’язана з реальним життям та робочим місцем. Моя програма Leadership and Management (Лідерство і менеджмент) є післядипломною, тому студенти вже приходять на неї з попередньою освітою та досвідом роботи.
Навчання починається пізно ввечері, що дає змогу запрошувати талановитих викладачів-практиків. Вдень вони працюють за фахом, а ввечері діляться свіжим досвідом зі студентами і все пояснюють на реальних прикладах.
Також цей інститут, як і всі інші навчальні заклади, пропонує допомогу з пошуком волонтерської або оплачуваної роботи, підготовки резюме та супровідного листа для роботодавця.

Покарання за плагіат, «культурний шок» та згуртована діаспора, — українка розвіює свої міфи про Канаду

Міф 2. У мене ніколи не буде “культурного шоку” від Канади, я так давно мріяла про цей переїзд
Я давно планувала навчання у Канаді, тож день отримання візи був одним з найщасливіших у моєму житті. Але спочатку оточуючі погано розуміли мою недосконалу англійську, тому важко було вирішувати питання по телефону або навіть просто з людьми віч-на-віч. Одного разу співрозмовник навіть поцікавився, чи в мене, часом, нема мовних вад. Але поступово я перестала боятися, звикла спілкуватися англійською. Інколи навіть персонажі моїх снів «англомовні».
Я сумувала за друзями, довго звикала до відсутності української їжі. Коли слухала пісні «Океану Ельзи» — наверталися сльози.
На щастя, всім іноземним студентам в Коледжі Ред Рівер читали лекції про те, як справлятися з “культурним шоком”, що допомогло адаптуватися. Канада загалом дуже розвинена в цьому напрямку: у кожному коледжі є психолог і різного типу консультанти.
Звісно, щоб швидше «влитися» як в студентський колектив, так і в спільноту міста, важливо брати активну участь у соціальних заходах: конкурсах, фестивалях, концертах не тільки у коледжі, а й на місцевому рівні.

Покарання за плагіат, «культурний шок» та згуртована діаспора, — українка розвіює свої міфи про Канаду

Міф 3. Українська діаспора у Вінніпезі нікому не допомагає, і краще з ними не зв\’язуватися
Я чотири місяці уникала будь-яких контактів з українцями у Вінніпезі. Їхні українсько-патріотичні пости на Фейсбуці я вважала лицемірством і не вірила, що в сім’ях іммігрантів розмовляють українською та підтримують традиції. Проте згодом, завдяки тому ж таки Фейсбуку, я познайомилась з сім\’ями, які приїхали протягом останнього року-двох. 2014-2016 роки зараз вже офіційно називають роками п\’ятої хвилі імміграції українців до Канади. Серед них я зустріла багато нових друзів.
Виявилося, що активісти постійно організовують українські пікніки, концерти та інші заходи для громади. Є українські школи, церкви, магазини, позашкільні навчальні заклади, музичні та танцювальні колективи. Українська громада, в своїй більшості, доволі згуртована, люди дають дуже цінні поради і допомагають один одному безплатно. Нашій сім’ї дуже допомогли з вибором і оформленням авто.
Звичайно, українська діаспора не така багата, як китайська, але приїжджають найсміливіші, талановиті та амбіційні люди, у яких є чому повчитися.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x