Студенти та викладачі УДПУ провели акцію з розчищення річки Паланки

Студенти та викладачі УДПУ провели акцію з розчищення річки Паланки

Екологічну акцію практичного природоохоронного спрямування «Упорядкування природних джерел малої річки Паланка» провели науковці науково-дослідної лабораторії «Екологія і освіта» Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини спільно із вчителями загальноосвітньої школи №3 Тетяною Стащенко та Михайлом Плющем. У заході активну участь взяли викладачі університету Світлана Совгіра, Наталія Душечкіна, Світлана Люленко, Олена Задорожна, Роман Подзерей, студенти-активісти природничо-географічного факультету та учні 7-11 класів ЗОШ №3. Власне, широке залучення молоді до роботи по благоустрою прибережних смуг малих річок було чи не головною метою екологічної акції, бо хто, як не підростаюче покоління, має розуміти усю важливість збереження природи. Про це «Нова Доба» дізналася в прес-службі УДПУ.

Студенти та викладачі УДПУ провели акцію з розчищення річки Паланки

У рамках акції проведено пошукові роботи по створенню нової екологічної стежки в районі урочища Тартак. Зокрема, учасники заходу визначили оглядові майданчики, інформаційний супровід, траєкторію стежки, основні архітектурні рішення, цікаві пункти спостереження за живою природою тощо. Екологи провели польові роботи зі збирання інформації для створення охоронних зобов\’язань і паспортів на водні джерела.

Студенти та викладачі УДПУ провели акцію з розчищення річки Паланки

У процесі проведення акції досліджено малу річку Паланка (притока річки Уманки), її екологічний стан, вплив господарської діяльності на її басейн, ступінь трансформації для подальшої розробки рекомендацій з її оздоровлення. Знайдено, досліджено, розчищено і упорядковано три джерела. Цікаво, що після їх очищення час відновлення чистоти води склав 30-40 секунд! У перспективі – розчистка ще шести джерел та створення на цій території гідрологічного заказника місцевого значення.

Природоохоронці прибрали несанкціоновані смітники. У своєму звіті про акцію науковці зазначили: «Апробовано технологію оздоровлення та оптимізацію стану ландшафтних комплексів малих річок шляхом проведення пропагандистської роботи, зокрема, популяризацію результатів досліджень екологічного та природоохоронного просвітництва».
Проведений захід – підтвердження того, що викладачам, вчителям, студентам та учням міста небайдуже майбутнє нашої рідної природи! Добре було б, якби їх старання не були марними, щоб до лав охоронців природи ставало більше свідомих громадян.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x