Готуємо страви до великоднього столу

Готуємо страви до великоднього столу

Великоднє свято відіграє велике значення в життя багатьох українців. І не лише тому, що цей день займає особливе місце в календарі християнських празників. Саме цього дня кожна господиня має можливість продемонструвати рідним, близьким і просто гостям свої кулінарні уміння. Приготування самого лише великоднього хліба потребує певних умінь і навичок. А крім нього існує багато страв, якими можна подивувати гостей. Щоб усе вдалося і вийшло смачним, доведеться трохи постаратися. А допоможе в цьому знання перевірених не одним поколінням господинь секретів майстерності.

Великдень – незвичайне свято, тому стіл повинен відрізнятися пишнотою і багатством, достатком страв і витонченим оформленням. У центрі зазвичай ставляться паски в оточенні писанок, яких повинно бути рівно дванадцять. Раніше в заможних сім’я було заведено виставляти на стіл 48 різних страв. Цифра обрана не випадково: саме стільки днів триває Великий піст. Згодом кількість страв була обмежена 12-ма. Нині цього правила не дотримуються. Ще однією особливістю великоднього столу було те, що на ньому не подавали гарячих страв. Тому обслуговування з боку господарів не було потрібно. Багато хто й нині дотримується цього правила. На стіл обов’язково подають м’ясні страви, які свідчать про те, що піст завершено й нині настав час розслабитися і посвяткувати як годиться. Тож, на столі мають бути запечені й смажені м’ясні страви, холодці, м’ясні паштети, рулети, овочеві й грибні закуски, солодкі і м’ясні каші, страви з дичини.
Особливістю великоднього столу було й те, що до нього заведено готувати багато солодощів: смачні й ароматні булочки, медові пряники різних форм, цукерки. Справжньою ж королевою солодких і взагалі великодніх страв вважається паска. Для того, щоб цей хліб вийшов удалим, доведеться добре постаратися.

Перш за все, спеціалісти радять приступати до випікання великоднього хліба з гарним настроєм і розумінням важливості справи. Досвідчені господині не соромляться перехрестити тісто чи й проказати над ним молитву. Борошно – один з найважливіших інгредієнтів під час приготування паски. Воно повинне бути вищого ґатунку, свіже і не вологе. Перш ніж замісити тісто, обов’язково просійте борошно – це ще один секрет смачної паски та легкого повітряного тіста. Купуючи дріжджі для паски, ретельно перевіряйте дату виготовлення. Зверніть увагу на те, що вони повинні легко кришитися та приємно пахнути молоком. Щоб паска була пухкою, тісто потрібно добре вимісити. Воно не має бути рідким, але й не повинно бути густим, інакше паски або розпливуться під час випікання, або швидко зачерствіють.

Дуже важливо дотриматися «золотої середини». Тісто має підходити мінімум тричі: перший раз підходить опара, другий раз – замішане тісто, третій раз – тісто, укладене в форми. Зазвичай грудку тіста для 2–3 невеликих пасочок вимішують не менше півгодини. «Готове» тісто легко відлипає від рук та стільниці. Усі продукти мають бути однієї температури. Борошно для цього заносять на кухню звечора напередодні роботи, яйця, масло і молоко виймають з холодильника за 2–3 години. Тісто у форми викладають десь на 1/3 їхньої висоти і чекають, доки воно підніметься до країв форми. Перед випіканням в середину паски можна вставити довгу дерев’яну паличку – тоді тісто підніматиметься, чіпляючись за паличку, і паска вийде рівною. Щоб скоринка була засмаженою і не жорсткою, перед випіканням змастіть верхівку паски яєчним жовтком, збитим зі столовою ложкою води. Випікати паску рекомендується у зволоженій духовці. Для цього перед випіканням в нижню частину духовки поставте склянку або миску з водою. Готовність паски перевіряють сірником чи дерев’яною паличкою, проколюючи її. Якщо тісто не хапається за них – страва готова. Не забувайте, що паска дуже боїться протягів. Коли заглядаєте в піч, у жодному разі не можна відчиняти вікно чи двері.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x