Жити без головного болю – можливо?

Жити без головного болю – можливо?

Головний біль – поширена проблема, з якою іноді має справу кожен із нас. Що робити, якщо голова болить надто часто і сильно?

Головний біль поділяють на первинний (мігрень і головний біль напруги) і вторинний, що виникає внаслідок основного захворювання (наприклад, при підвищенні артеріального тиску або після травми). Оскільки вторинні головні болі потребують, перш за все, лікування першопричини, поговоримо докладно про першу групу – тим паче, що в 95% випадків до лікаря звертаються пацієнти саме з таким болем.
Досі вчені світу сперечаються про причини первинних головних болів. Вони не є небезпечні для життя, але серйозно погіршують його якість: дискомфорт і неприємні відчуття часом позбавляють нас можливості нормально виконувати звичні дії.
Для лікування головного болю сьогодні все частіше використовують біопсихосоціальний підхід. Що це означає? По-перше, кожен випадок вивчається індивідуально. По-друге, може бути призначена консультація психолога, оскільки серед пацієнтів з головним болем збільшується відсоток емоційних порушень (наприклад, різних тривожно-депресивних розладів).

✓ Здоровий сон
Необхідно вставати і лягати в один і той же час, навіть у вихідні дні. Тривалість сну повинна становити в середньому 7,5 годин. Денний сон може бути корисний, але не більше 1,5 годин у середині дня.
«Жайворонки» і «сови» існують тільки в нашій уяві: кожна людина може привчити себе рано лягати і рано вставати. Для цього потрібно «відвойовувати» у себе по півгодини на добу. Заводити будильник щоразу на більш ранній час і, відповідно, лягати спати раніше. Так поступово можна прийти до більш розумного графіку.
✓ Харчування
Їсти потрібно не менше трьох разів на день, а в ідеалі – п’ять-шість, невеликими порціями. Основне надходження вуглеводів повинно відбуватися вранці, білків – удень, а клітковини – ввечері. Небажано лягати спати з відчуттям голоду. Також важливо пити достатню кількість води.
Людям, які страждають від мігрені, важливо знати, що спровокувати напад болю можуть кава, шоколад, банани, горіхи, авокадо, сири, м’ясні вироби промислового виробництва, консервовані продукти та алкоголь, особливо червоне та ігристе вино.
✓ Навантаження
Тим, хто багато часу проводить за комп’ютером, обов’язково потрібно кілька разів на день робити невелику розминку і займатися спортом 2-3 рази на тиждень. Помірні фітнес-навантаження, особливо на свіжому повітрі, – відмінний засіб для запобігання головному болю.
✓ Гаджети
На ніч мобільні телефони краще вимикати або залишати за межами спальні, а WiFi-роутери не варто розташовувати біля робочих місць і зон відпочинку.
✓ Гормони
У деяких жінок чітко простежується взаємозв’язок між нападами головного болю і менструальним циклом. Якщо це ваш випадок, то гормонозамінна терапія, призначена кваліфікованим гінекологом-ендокринологом, може значно поліпшити стан.
✓ Таблетки
Нерідко провокатором головного болю стає неправильно обране знеболювальне або надлишковий прийом медикаментів. Перш ніж бездумно приймати розрекламовані ліки, потрібно консультуватися з фахівцем.
✓ Вправи
Поліпшити кровообіг і зняти напругу допоможе вправа на розслаблення діафрагми. Сидячи прямо, заплющте очі, покладіть руки на нижні ребра, спокійно і повільно вдихніть або видихніть 12 разів. Дихайте носом. Рот повинен залишатися закритим, а кінчик язика – торкатися піднебіння.
Зробіть глибокий вдих, наповнюючи повітрям нижню частину легенів. При цьому розслаблюється і надувається живіт, поступово розширюються і розкриваються ребра під руками і грудна клітка. На видиху повітря виходить з легень зверху вниз, ребра опускаються, потім втягується живіт. Дихайте повільно. Досить 12 вдихів-видихів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x