На Черкащині для людей з особливим потребами впроваджують інклюзивний туризм

На Черкащині для людей з особливим потребами впроваджують інклюзивний туризм

Для людей із інвалідністю прибиратимуть соціальні бар’єри. Над тим, аби забезпечити їм цікаві та комфортні мандрівки Черкащиною, працюють у першій в Україні Асоціації «Інклюзивний реабілітаційно-соціальний туризм». Нині тут розробляють необхідну унікальну інклюзивну методологію. Про це «Нова Доба» дізналася в прес-службі ОДА.
Україна тільки робить свої перші кроки у розвитку та становленні інклюзивної туристичної реабілітації людей з інвалідністю. Хоча для Європи вона вже стала частиною комплексного підходу в залученні до суспільного середовища осіб з інвалідністю. Тут 7% подорожувальників мають інвалідність. І саме інклюзивний туризм є одним із засобів соціальної реабілітації таких людей, говорить заступник головного лікаря КЗ «Черкаський обласний центр Медико-соціальної експертизи» Світлана Макаренко.

За її словами, питання впровадження в Україні інклюзивного туризму як засобу реабілітації почали порушувати ще у 2005 році, коли вийшов Закон України «Про реабілітацію інвалідів в Україні». Тоді ж була впроваджена індивідуальна програма реабілітації людей із особливими потребами. Згідно з нею, кожна особа з інвалідністю має право отримати індивідуальні реабілітаційні заходи. Втім відтоді вони належним чином не спрацювали, хоч держава постійно спрямовує на це чималі ресурси.
– У нашій державі, на жаль, з’явилася нова категорія інвалідів – учасники АТО, – говорить Світлана Володимирівна. – Пропонована державою програма реабілітації, що була запроваджена понад десять років тому, була неефективною для них. Бо ж ми знаємо, що ці хлопці з активною життєвою позицією не хотіли у лікарнях спілкуватися з людьми в білих халатах, які б розповідали їм, як далі жити. Тому стало на часі питання про запровадження нових сучасніших видів реабілітації. Тих, які б справді змогли покращити психологічну якість життя осіб з інвалідністю. Зокрема, і через інклюзивний туризм.

Сучасну методологію інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму розробляють в Асоціації «Інклюзивний соціально-реабілітаційний туризм». Ініціювали її створення в КЗ «Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи», зокрема, керівник закладу Владлен Лепський. До цього до нього зверталися зі схожими пропозиціями спілки та об’єднання людей з інвалідністю.
Тож, після тривалої підготовчої роботи, зокрема, подання до ВРУ необхідного законопроекту та реєстрації понад 20 патентів на авторське право з різновидів інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму постало питання про створення першої в Україні Асоціації. Офіційно її було зареєстровано торік у травні. Засновниками стали центр медико-соціальної експертизи, національний історико-культурний заповідник «Чигирин», Шевченківський національний заповідник (Канів), національний дендропарк «Софіївка», Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, громадська спілка «Всеукраїнський науково-практичне об’єднання Інклюзивного туризму інвалідів та чорнобильців України», благодійний фонд «Підтримки програм соціального захисту осіб, постраждалих від аварії на ЧАЕС, та інвалідів».
– Інклюзивний туризм для осіб з інвалідністю – це сучасний вид туризму, який дозволяє включати у туристичну діяльність будь-яку людину, незалежно від її фізичних можливостей, з урахування особливостей її фізично-психологічного стану, – зауважує Світлана Макаренко. – Розглядається він, насамперед, як потужний засіб активної реабілітації. Оскільки структурно він включає в себе різні види відновлення та соціальних послуг. Зокрема медичну, психологічну, психолого-педагогічну, професійну, трудову, фізичну, соціальну та інші. Нині держава виділяє колосальні кошти на реабілітаційні заходи. Наша мета – залучити їх для впровадження ефективних заходів, які б мали користь для людей. Кожна гривня, яка була виділена на реабілітацію і використана правильно, згодом економить державі 5-6 гривень.

Особи з інвалідністю зацікавлені у тому, щоб отримувати сучасні туристичні реабілітаційні послуги. Про це свідчить проведене масштабне опитування, відмічає Світлана Володимирівна. Схожі туристично-реабілітаційні послуги вже надають деякі громадські організації. Та, поки що, це відбувається не системно та без врахування індивідуальної системи реабілітації.
– Прагнемо, аби люди з певною групою інвалідності продовжували жити активним життям, – зазначає голова Черкаського обласного представництва Всеукраїнської спілки громадських організацій «Конфедерація громадських організацій інвалідів України» Сергій Каштан. – Тож вирішили об’єднати зусилля з медиками. Зараз досліджуємо та укладаємо маршрути подорожей. Основна вимога – це доступність таких місць. Між іншим, окрім туристичної реабілітації, надаватимемо також і професійно-трудові послуги. Це допоможе людям знайти своє нове покликання та реалізуватися.
Забезпечення доступності об’єктів інфраструктури та туризму Черкащини – на часі, зауважує заступник очільника області Ярослав Березань. Зокрема йдеться про облаштування усіх соціальних закладів належним чином та інформування населення.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x